Če je Tino Maze na superkombinaciji od brona ločila zgolj desetinka sekunde, je bila igra stotink tokrat na njeni strani. Črnjanka se je na progo podala kot 21. in že pri prvem vmesnem času dala vedeti, da jo zanima zgolj zlato. Od vodilne Švicarke Dominique Gisin je bila hitrejša vse do zadnjega odseka proge Rosa Hutor, ko se ji je pripetila napaka, ki pa ni bila usodna. V cilj je tako prismučala kot prva z enakim vmesnim časom kot Gisinova (1:41,57).

»Po vsem tem, kar sem prestala, je to nekaj neverjetnega,« je bila v prvi izjavi za Televizijo Slovenija presrečna končno zlata Tina Maze. Ob tem se je spomnila tudi svoje prve tekme. »Moja prva otroška tekma je bil smuk v domači Črni. Prav ta otroški smuk se mi je vrtel v mislih v noči pred tekmo in sem si mislila: Če sem kariero začela s smukaško zmago v Črni, lahko tudi danes zmagam. Smuk je v tem trenutku moja najboljša disciplina, česar si sicer ne bi mislila še dve leti nazaj. Odpeljala sem vrhunsko predstavo, še vedno z napako, ampak dovolj za zmago,« je dejala Mazejeva ter ob tem pozdravila vse navijače, ki so stiskali pesti v domovini: »Čau vsem.«

(Foto: Reuters)

Poleg Mazejeve na najvišji stopnički tudi Gisinova

Ob Mazejevi, ki je tretjič na zimskih igrah stopila na zmagovalni oder, je svojo prvo olimpijsko kolajno osvojila Gisinova: »Ne morem verjeti, da sem na vrhu. Do številke 20 sem se precej tresla, potem pa mi je bilo lažje, ko sva skupaj s Tino stali na mestu za vodilne.« Osemindvajsetletna smučarka iz Engelberga do Sočija še ni imela medalj z velikih tekmovanj. Je pa bila ta specialistka za hitre discipline v svetovnem pokalu dvakrat prva v smuku in enkrat v superveleslalomu.

Massi: Verjel sem, da ena Slovenka, ki dobro trenira, lahko zmaga v smuku

Nad uspehom 30-letnice je bil vidno navdušen tudi njen trener, življenjski sopotnik in vodja samostojne ekipe Andrea Massi. Na vprašanje, ali je verjel, da lahko Tina osvoji zlato v smuku, odgovoril, da »ni dober lažnivec«. »Kaj naj rečem pred vsemi otroci? Da nisem verjel? Verjel sem, da ena Slovenka, ki dobro trenira, lahko zmaga v smuku. Zmaga je neverjetna,« je nizal misli za Televizijo Slovenija.

»Danes sem se moral malo 'skulirati', že zjutraj sem čutil eno energijo, vemo, kako je to pri Tini. Takrat je treba je biti zelo umirjen, ampak za nas je to težko, ker ne smučamo in smo tu nemočni. Na ogledu je bilo v redu, čakati pa je potem težko, vsaj zame najtežje,« je priznal.

»Držali smo se tu v cilju, do tiste napake, ki bi lahko bila usodna, pa se je izkazalo, da ni bila. Mauro je vzkliknil, da ne, da je napaka, ampak jaz sem rekel ne, dovolj bo, in je bilo,« je v svojo varovanko verjel med tekmo.

Na vprašanje, ali bo z medaljo v žepu zdaj lažje za Tinino ekipo, pa je odgovoril nikalno. »Saj nas poznate, zdaj so tu še super-G, veleslalom in še slalom. Zdaj mora Tina verjeti, da lahko veliko doseže tudi v slalomu in tu na tem hribu bomo trenirali, dokler ne bo verjela, da je dobra,« ima Massi še naprej visoke cilje.

(Foto: Reuters)

Dodaten zagon so ji dali uspehi preostalih slovenskih olimpijcev

Mazejeva, za katero je po dveh srebrnih medaljah v Vancouvru (veleslalom in superveleslalom) to že tretje olimpijsko odličje, je Sloveniji v Sočiju priborila še četrto kolajno. Kot je dejala, so jo uspehi Petra Prevca, Vesne Fabjan in Teje Gregorin še dodatno motivirali.

»Vsa čast tudi preostalim slovenskim športnikom. Včeraj sem jih kratek čas spremljala prek interneta. Neverjetno. Tudi oni so mi dali zagon. Gre za super ekipni uspeh. Niti predstavljati si ne morem, kakšne napore so doživljale punce. Jih zelo cenim. Čestitke vsem,« je za nacionalno televizijo še dejala Mazejeva.

Uspeh z desetim mestom dopolnila Ilka Štuhec, Ferkova 18.

Za razliko od Mazejeve se je nastop ponesrečil preostalim favoritinjam. Američanka Julia Mancuso je tekmo končala na osmem mestu (+0,99), še nekoliko slabše pa se je odrezala Nemka Maria Höfl Riesch, ki je bila trinajsta (+1,17).

Na tekmi sta nastopili še dve Slovenki. Ilka Štuhec je zasedla 10. mesto (+1,08), Maruša Ferk pa je bila 18. (+1,67).

"Zadovoljna sem z rezultatom, z vožnjo ne najbolj, nekatere odseke bi lahko odpeljala še boljše. Nikoli ni tako super, da ne bi bilo lahko še boljše. Sem sicer zadovoljna, ampak bi lahko bilo še boljše," je dejala Štuhčeva, ki bo v Sočiju nastopila še na superveleslalomu in veleslalomu. Superkombinacijo je sicer končala z odstopom v slalomu, zato pa je superkombinacijski smuk končala na 11. mestu.

S smukaškimi predstavami pa ni bila najbolj zadovoljna Maruša Ferk, na superkombinacijskem smuku, ko je bila 17., in na specialnem smuku ni izpolnila pričakovanj. "Tekma je bila težka, podlaga je bila sicer najboljša doslej, se je pa poznalo, da te je že od starta naprej treslo, tudi svetloba je delala težave, ko si prišel v senco, je bila res tema, ko si šel na sonce, pa je bila res zelo močna svetloba. Končni zaostanek sploh ni toliko velik, tekmovalke smo bile kar skupaj, zato mi je žal, da sem zaradi preveč napak, zapravila boljšo uvrstitev," je dejala Ferkova, ki jo v Sočiju čakata še superveleslalom in slalom. V prvi disciplini, superkombinaciji, je z 10. mestom izpolnila cilj, ki si ga je zadala.