Dobro so nastopile tudi ostale Slovenke. Katja Višnar je bila v polfinalu vse do ciljnega sprinta v boju za finale, a je v gneči potegnila kratko in se morala zadovoljiti s četrtim mestom v skupini, skupno pa z 9. Alenka Čebašek je osvojila 17. mesto, Nika Razinger pa 27.

Današnja proga v Sočiju se je ob visokih temperaturah pokazala za izredno zahtevno. Med favoriti je terjala kar nekaj žrtev. Poljakinja Justyna Kowalczyk se zaradi nedavne poškodbe stopala in zaradi njej manj priljubljene proste tehnike za nastop sploh ni odločila. Tudi prva favoritinja za končno zmago, Norvežanka Marit Bjoergen, je morala zahrbtnost proge spoznati na najslabši možni način - s padcem v polfinalu.

Fabjanova rezultate iz svetovnega pokala prenesla na OI

Je pa finale brezhibno opravila Vesna Fabjan. Dekle, ki je imelo letos nemalo težav z boleznimi - morala je izpustiti kar nekaj tekem svetovnega pokala - je danes stopila v velike čevlje dolgoletne reprezentančne kolegice Petre Majdič, ki je na minulih igrah Slovenijo prvič postavila na tekaški zemljevid.

V močni konkurenci, po slovesu Bjoergnove so bile v finalu še vedno tri Norvežanke, varovanka Marka Gracerja ni ničesar prepuščala naključju. Do zdaj je bila njena najboljša olimpijska uvrstitev 23. mesto iz Vancouvra, tokrat je svoje uspehe iz svetovnega pokala prenesla tudi na olimpijsko progo.

Dober start in finiš, na koncu le centimetri do srebra

S starta je krenila tako, kot zna, na vso moč, na prvem vzponu sicer začela izgubljati, a vseeno držala priključek z najboljšima Norvežankama. Falla je povedla, Fabjanova ji je sledila. Proga se je bližala koncu, Fabjanova pa se ni predala. Z močnim finišem si je zagotovila tako želeno odličje, za katerega je že pred petimi leti vse svoje moči usmerila prav v prosti sprint.

Dobro formo je Fabjanova pokazala na zadnjih tekmah, danes pa dokazala, da je tekačica za največje tekme. Čeprav je bila še nekaj sto metrov pred ciljem na drugem mestu, je bila Oestbergova na koncu nekoliko močnejša in je Fabjanovo za drugo mesto ugnala za stotinko oz. konico smučarskega čevlja.

Fabjanova: »Ni lepšega občutka«

"Dvajset let treningov, odrekanja in trdega dela - vse to se je danes poplačalo. Medalje so sanje vsakega športnika; jaz sem jo danes dosegla in ni lepšega občutka. Po četrtfinalu sem bila morda malo nezadovoljna, ker nisem vedela, ali smuči tečejo tako, kot sem si želela. Na srečo so mi serviserji tik pred finalom zamenjali tekmovalni par in smuči so v finalu res dobro tekle," je po tekmi s solzami v očeh dejala presrečna Fabjanova.

Besničanka se je zahvalila vsem, medaljo pa posvetila tudi svojemu nečaku, ki danes praznuje 2. rojstni dan. "Vedela sem, da je ta tekma na vse ali nič. Že v polfinalu je šlo za stotinke. Ničesar nisem hotela prepustiti naključju. Šla sem do zadnjega centimetra in to se je splačalo," je dodala druga iz slovenske odprave v Sočiju, ki je osvojila medaljo na tokratnih OI.

S svojim nastopom ni bila razočarana niti Višnarjeva, sicer 16. iz Vancouvra. Danes je končala na devetem mestu. "Moram reči, da sem zadovoljna. dobro sem se počutila, polfinala nisem dobro odtekla, ampak tako je. Nisem razočarana, naredila sem največ, kar sem lahko. Poskusila sem držati hitrost, a nisem našla stabilnosti, za mano je bila Bjoergnova, ki je bila preblizu. Poskušala sem vso tekmo, žal se ni izšlo. Sprint je nekaj posebnega," je po tekmi dejala Višnarjeva.

Dobro sta nastopili tudi novinki v olimpijski ekipi Alenka Čebašek in Nika Razinger, ki sta se prebili med najboljših 30 četrtfinala, tam jima je za preboj v polfinale malo zmanjkalo, tudi po "krivdi" reprezentančne kolegice Fabjanove, saj so vse tri tekle v isti skupini. Čebaškova je svojo premierno olimpijsko preizkušnjo končala na 17. mestu, Razingerjeva pa na 27.

Gracer: Potihem smo razmišljali o medalji

"Morda smo zelo potiho o medalji razmišljali, a da se bo uresničilo, na to nismo resno računali. Odlično smo opravili delo. Tudi serviserji so naredili, kar je bilo treba. Škoda za Katjo, ki je bila izredno močna, a je imela v polfinalu skupino smrti in tudi to je bil neke vrste finale pred finalom. Mislim, da je bila ravno tako sposobna teči v finalu. Izredno veseli smo dveh tekmovalk med 10," pa je po tekmi dejal slovenski trener Gracer.

Slovenske smučarske tekačice s tem še niso končale olimpijskih nastopov, že v četrtek bo na poligonu stadiona Laura Barbara Jezeršek tekla na 10 km klasično, sledi štafetna preizkušnja, prihodnjo sredo pa še ekipni sprint, kjer lahko Slovenke znova posežejo zelo visoko.

Pri moških zmagal partner Višnarjeve

Na moškem sprintu je zmagal norveški smučarski tekač Ola Vigen Hattestad, sicer partner naše tekačice Katje Višnar. Srebro gre Švedu Teodorju Petersonu, bron pa njegovemu rojaku Emilu Jönssonu.