Najprej Sadarjeva, potem Perko, nato še padec Kranjca

Slovencem je v uvodnih dneh največjega letošnjega športnega tekmovanja Fortuna obrnila hrbet, najprej se je na treningu poškodovala deskarka Cilka Sadar, ki je že zapustila Soči, ne da bi nastopila na olimpijskih igrah.

Nato je sledila kalvarija alpskega smučarja Roka Perka, ki je po grozljivem padcu na tretjem treningu smuka z zlomljenim nosom ter bolečim hrbtom ostal brez nastopa na glavni tekmi za kolajne. Zatem je sledil še padec smučarskega skakalca Kranjca, ki si je poškodoval koleno. Pregled z magnetno resonanco v bolnišnici v Rdeči poljani je pokazal, da ima Kranjec nategnjeno notranjo stransko vez levega kolena, morda celo natrgano.

Do zadnjega so upali na nastop

Slovenski tabor v Sočiju je z dokončno odločitvijo o nastopu tekmovalca kranjskega Triglava na srednji napravi čakal do zadnjega trenutka, saj so upali, da bo po prespani noči in dodatnem pregledu pri ortopedu Klemenu Stražarju, ki sicer spremlja hokejiste v Sočiju, Kranjec vendarle pripravljen za olimpijski nastop v Sočiju.

Vendar pa je bila vseeno poškodba prehuda, tekmovalec pa z bolečinami nikakor ne bi mogel tekmovati. Zdravniška služba slovenske olimpijske reprezentance in fizioterapevti bodo v naslednjih dneh storili vse, da bo Kranjec nared za nastop na veliki skakalnici, so sporočili iz slovenskega tabora.

»Če bomo ocenili, da je tveganje preveliko in bi nastop poslabšal njegovo zdravstveno stanje, potem ne bo nastopil,« je še pred končno odločitvijo povedal zdravnik v slovenski ekipi Matjaž Turel. »Cilka Sadar, Rok Perko in Robert Kranjec. Upam, da se bo to sedaj v naši reprezentanci ustavilo,« je h koncu nesrečnega olimpijskega uroka »višje sile« pozval Turel.

Preizkušnji v smučarskih skokih na veliki napravi bosta 15. februarja, najprej posamična tekma, in nato 17. februarja še ekipna.

Pomaga tudi ortoped iz hokejske ekipe

Pri Kranjčevi poškodbi je sodeloval tudi član hokejske ekipe. »K sreči imamo v naši medicinski ekipi tudi ortopeda Klemena Stražarja, ki sicer spremlja hokejiste v Sočiju. Tako lažje spremljamo poškodbe ortopedske narave. S Kranjcem sva potem, ko smo naredili vse preiskave vključno z magnetno resonanco malo po polnoči prišla v olimpijsko vas. Zjutraj ob osmih po našem času je prišel Stražar že iz Sočija v našo gorsko vas in smo naredili prvi pregled. Pustili smo nekaj časa za dokončno odločitev, ki jo bomo sprejeli po fizioterapijah. Če bo Robert dejal, da še čuti bolečine, potem zagotovo ne bo nastopil in ga bomo skušali pripraviti za naslednje tekme,« je zatrdil Turel.