Edini slovenski tekmovalec Klemen Kosi je bil z zaostankom 2,75 sekunde na 24. mestu. Rok Perko, ki si je na sobotnem treningu pri padcu zlomil nos, je moral tekmo izpustiti. Čeprav se počuti bolje, njegov start na superveleslalomu prihodnjo nedeljo ostaja pod vprašajem.

Zmagovalec smuka, mladi Korošec Matthias Mayer, je član smučarskega kluba Gerlitzen (Osojščica). Junija bo dopolnil 24 let in še nima zmage v svetovnem pokalu. Doslej je bil na stopničkah le dvakrat, pa še to ne v smuku. Letos je bil tako drugi na superveleslalomu v Beaver Creeku, lani pa v isti disciplini prav tako drugi v Kiztbühlu.

V smuku se je na tekmah svetovnega pokala doslej najvišje uvrstil lani v Bormiu, ko je bil peti. Letos se je v tej disciplini najvišje zavihtel v Wengnu, kjer je bil šesti, v Kitzbühlu pa je dosegel 11. mesto. Mladenič gre po stopinjah očeta Helmuta Mayerja, ki je na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988 osvojil srebro v superveleslalomu.

»To je noro!«

"To je noro! Prvo mesto na olimpijskem smuku je največja zmaga, ki jih lahko dosežeš," je dejal presrečni Mayer, ki pred nastopom ni imel hujše treme. "Na zadnjih tekmah sem se že približal stopničkam in vedel sem, da jih imam na dosegu. Da se je to res zgodilo, pa je neverjetno. Tu je skoraj nemogoče odpeljati brez napak, mislim pa, da so bile številke od 8 do 15 morda nekoliko v prednosti. Potem se je pokazalo sonce, ampak takšno je pač smučanje. Pred tekmo sem se peljal z Bodejem in povedal mi je, da je zelo živčen. Ko se je uvrstil za mano, se mi je zdelo, da sem tekmoval dobro," je zmagovalec, ki je startal s številko 11, povedal po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA.

Avstriji je Mayer prinesel prvo olimpijsko zlato v smuku po letu 2002, ko je v Salt Lake Cityju slavil Fritz Ströbl. Sicer pa so Avstrijci s skupaj sedmimi zlatimi medaljami daleč prvi na večni lestvici olimpijskih zmagovalcev v smuku.

Le šest stotink je za zmagovalcem zaostal aktualni svetovni prvak v superveleslalomu, Južni Tirolec Innerhofer, štiri stotinke za njim pa je bil tretjeuvrščeni Norvežan Jansrud. Za Innerhoferja je to prva olimpijska medalja, medtem ko je bil Jansrud na zadnjih igrah v Kanadi drugi v veleslalomu.

Miller tarnal nad slabo vidljivostjo

Prvi favorit pred tekmo, ameriški veteran Bode Miller, je imel po sobotni superiorni predstavi na treningu danes kopico težav na progi. Zabeležil je občutno slabši čas kot v soboto in razočaran končal na osmem mestu. Kot je povedal po tekmi, slabe uvrstitve ne pripisuje toliko napakam kot temu, da se ni uspel prilagoditi precej drugačnim pogojem na progi od sobotnih. Potožil je, da je bila vidljivost danes precej slabša.

Tudi vodilni v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala Svindal je moral priznati premoč mlajšim tekmecem in se zadovoljiti s četrtim mestom. Kot je dejal, danes nihče ni smučal popolno, sam pa je naredil "napako preveč". Bronasto medaljo mu je odnesel reprezentančni kolega Jansrud, ki je dosegel 19 stotink boljši čas. Branilec olimpijskega smukaškega naslova iz Whistlerja Švicar Didier Defago je današnji smuk končal na 14. mestu.

S svojim olimpijskim debijem je bil zelo zadovoljen 22-letni Mariborčan Klemen Kosi. Kot je povedal, večjih napak ni naredil, nekaj težav je imel le na skokih, kjer je izgubil tudi nekaj hitrosti. Za dve stotinki ga je prehitel someščan Alek Glebov, ki sicer tekmuje za Rusijo.