Bjoergnova je ubranila naslov olimpijske zmagovalke dvojnega zasledovanja, s tokratno kolajno ima skupaj štiri zlata odličja z olimpijskih iger. Tri je osvojila na igrah v Vancouvru leta 2010. Ob tem njena zbirka vsebuje še tri srebrne in bronasto medaljo.

"Moj cilj je bila ena zlata kolajna, tako da se lahko sedaj nekoliko sprostim. Do konca olimpijskih iger lahko uživam," je po tekmi dejala Bjoergnova, ki je s 33 leti in 324 dnevi postala najstarejša olimpijska zmagovalka v posamičnih disciplinah smučarskega teka. Pred tem je bila najstarejša Italijanka Stefania Belmondo s 33 leti in 27 dnevi. Takrat je zmagala na 15 km prosto leta 2002 v Salt Lake Cityju.

Njena najhujša tekmica je bila tokrat Švedinja Kalla. "Vedela sem, da bo Charlotte zelo močna v sprintu. Prav tako je dobra v vzponih, tako da sem sama pri sebi razmišljala, če ji bom lahko sledila, bom imela možnost za zmago. Potrudila sem se po najboljših močeh in na koncu sprintala na polno," je ameriški tiskovni agenciji Associated Press pojasnila Norvežanka.

Švedinja z drugim mestom ni bila razočarana. Še več, bila je navdušena. "Sanje so se mi uresničile. Biti prvič na stopničkah na olimpijskih igrah mi pomeni zelo veliko. Tega si pred tekmo nisem znala predstavljati," pa je povedala Kalla.

Dvojno zasledovanje je sicer kombinacija 7,5 kilometra klasičnega teka in 7,5 prostega s skupinskim startom.

Jezerškova izpolnila pričakovanja

Barbara Jezeršek je bila edina slovenska predstavnica v olimpijskem skiatlonu, ki ga je končala na 19. mestu, kar je dve mesti slabše od uvrstitve v Vancouvru. Po klasičnem teku ji je kazalo bolje, saj je smuči zamenjala kot 12., v prosti tehniki pa je nekoliko popustila.

Kranjčanka je delo opravila, kot sta bila dogovorjena s trenerjem Markom Gracerjem. Na roko ji je šel nekoliko slabši ritem najboljših v klasični tehniki, držala se je skupine od 12. do 20. mesta, v prosti tehniki pa je na predzadnjem vzponu zašla v krajšo krizo, ki jo je stala nekaj mest. Kljub temu pa je izenačila najboljšo uvrstitev v sezoni in si pripravila dobro izhodišče za naslednje tekme, na katerih bo nastopila.

"Mislim, da smo lahko zadovoljni, 19. mesto je realno. Če pogledamo rezultate, vidimo, da je za njo kar nekaj tekmovalk, ki so bile v zadnjih tekmah svetovnega pokala pred njo. Kazalo je sicer že precej bolje, a tudi 19. mesto je soliden rezultat," je bil zadovoljen z nastopom svoje varovanke Gracer, ki je pohvalil tudi proge, te so precej bolje pripravljene kot na olimpijski generalki.

Jezerškova je bila po tekmi polna hvale za serviserje, ki so ji pripravili odlične smuči. "Imeli so zelo težko delo, saj se sončni in senčni deli proge neprestano menjavajo. V klasiki so bile smuči enkratno hitre, nekoliko manj hitre so bile v prosti tehniki. Tudi serviserji imajo veliko zaslug za dosežek, s katerim sem izredno zadovoljna. Nisem sicer ponovila 17. mesta iz Vancouvra, a tudi 19. mesto ni slabo, še dobro pa, da nisem s kom stavila, da bom izboljšala uvrstitev s prejšnjih olimpijskih iger, kar je bila moja velika želja. Kljub temu lahko rečem, da je za mano fantastična tekma. Minila je v sproščenem tonu, brez stresa, vse je šlo po načrtih. Veliko mi pomeni, da sem po krizi na predzadnjem vzponu zdržala do konca, da nisem popustila kot ponavadi. Definitivno je to moja najboljša tekma v sezoni, mogoče tudi v karieri, čeprav je tekme zelo težko primerjati," je dejala Jezerškova.