V dresu reprezentance bo v Sočiju 43 novincev. Eden med njimi, Jakov Fak, olimpijskega duha v vsem razkošju že pozna. Biatlonec je med tistimi, ki bo zastopal še drugo državo. In ni edini. Med letoma 1988 in 1992 jih je bilo kar nekaj, ki so tekmovali v dresu Jugoslavije in Slovenije – skakalec Matjaž Zupan, tekač in biatlonec Sašo Grajf, biatlonec Jure Velepec, alpska smučarja Veronika Šarec in Klemen Bergant. Pet zimskih športnikov je doslej nastopilo v dveh panogah. Pred drugo svetovno vojno sta bila to Albin Jakopič (v skokih in tekih) in leta 1948 Tone Razinger (teki in nordijska kombinacija). V novi dobi pa so bolj znani Sašo Grajf, Andreja Mali in Teja Gregorin, ki so prestopili iz teka v biatlon med olimpijskim ciklusom.

Zanimiva je tudi statistika športnic in športnikov. Do leta 1988 je na olimpijskih igrah nastopalo le 20 Slovenk. Prva je bila Angela Kordež, doma z Jamnika, druga pa še vedno živa Fakova soseda iz Mrkopalja Nada Birko - Kustec. Za samostojno Slovenijo je doslej nastopilo 84 športnikov in 34 športnic. Nastop hokejske reprezentance na igrah v Sočiju je zgodovinski. V dosedanjih petih nastopih reprezentance Jugoslavije (1964 v Innsbrucku, 1968 v Grenoblu, 1972 v Saporu, 1976 v Innsbrucku in 1984 v Sarajevu) jih je od skupno 59 hokejistov kar 53 prihajalo iz Slovenije. Pravi posebnež je Igor Radin, ki je ob igrah v Innsbrucku 1964 nastopil tudi na letnih igrah v Rimu 1960, in sicer v veslaškem četvercu s krmarjem.

V letošnji 66-članski olimpijski zasedbi sicer ni rekorderjev po številu nastopov, a 23 športnikov je merilo moči že v Vancouvru. Glede na to, da je tam tekmovalo 47 športnikov in še Jakov Fak, je torej kar polovici uspelo obdržati vrhunskost. Deseterica (Bauer, Damjan, Flander, Marič, Šušteršič, Kranjec, Valenčič, Fabjan, Maze, Gregorin) je bila že v Torinu 2006, četverica legendarnih (Maze, Gregorin, Kranjec in Marič) pa celo v Salt Lake Cityju 2002, torej vztrajajo že 12 let. Že v preteklosti je v tem razmaku, na igrah 1936 in potem po drugi svetovni vojni na igrah 1948, nekaj podobnega kljub vojni vihri zmogel tekač Franc Smolej. Ob začetku iger je bil starejši od 39 let. Tem letom je blizu Janez Marič (38 let in pol), najstarejši že na igrah 2010. Tudi po zaslugi zamika letnih in zimskih iger ter niza zgoščenih iger (1988, 1992, 1994, 1998) sta biatlonca Sašo Grajf in Janez Ožbolt sodelovala na petih igrah. Doslej imajo štiri nastope na igrah tudi biatlonki Andreja Grašič - Koblar in Tadeja Brankovič - Likozar ter alpski smučarji Špela Pretnar, Mitja Kunc in Jure Košir. In prav z omenjenimi je povezana še ena statistika: število nastopov. Petra Majdič ima nesporno najboljše povprečje med tistimi z največ nastopi. Z devetih tekem ima le tri uvrstitve zunaj deseterice, najslabše 14. mesto in seveda kolajno. Špela Pretnar in Mitja Kunc sta startala na enajstih tekmah, na dvanajstih Janez Ožbolt in Janez Marič (na igrah je doslej pretekel 150 km), na trinajstih Sašo Grajf, Andreja Mali, Tadeja Brankovič in Teja Gregorin (s puško ali brez je pretekla 118 km).

Obdelava statistike slovenskih nastopov ne bo nikoli dokončano delo. Tudi glede zgoraj omenjenega osnovnega števila. Rojena v Sloveniji sta vsaj dva, ki sta na olimpijskih igrah sodelovala pod drugo zastavo. Franc Jerman iz Dola pri Ljubljani za Argentino leta 1960, ko drugih Slovencev ni bilo na igrah v Squaw Valleyju, pozneje pa tudi sinovi. Matias je predsednik argentinske smučarske zveze. Z brskanjem po arhivih smo naleteli tudi na Andreja Janca iz Zabreznice (Žirovnice), ki je tekel za Avstrijo na dveh zaporednih igrah. V Grenoblu 1968 je na 50 kilometrov osvojil 13. mesto. Njegov dosežek je šele leta 2002 z 11. mestom presegel Matej Soklič, za sedanjo generacijo pa je že nastop na igrah nedosegljivo daleč.