Na mestni občini pojasnjujejo, da so se za ukrep odločili zaradi izjemno slabega stanja stavbe, ki ogroža življenje vseh, ki so v njej. Glede morebitnih nadomestnih prostorov pojasnjujejo, da morajo umetniki vložiti vlogo za uporabo ali najem občinskih prostorov, do zdaj so jim, kot poudarjajo, plačevali okoli osem tisoč evrov letnih stroškov. Narodni dom, ki nima uporabnega dovoljenja, so za javno delovanje zaprli leta 2005, nato je pred leti prostor v njem našla skupina alternativnih umetnikov – skvoterjev.

Šeremet: Vrata so odprta vsem, ki podpirajo kulturo

A kot je napovedal njihov vodja Sebastjan Šeremet, skvoterji ne gredo nikamor. Zanikal je, da so prostori doma nevarni, saj so sami poskrbeli za nujna vzdrževalna dela. Razočarani, ker si občina do zdaj zanje še ni vzela časa niti za pogovor, so že preprečili vstop njenemu predstavniku, ki si je skupaj z varnostniki želel ogledati prostore. »Vljudno smo jih odslovili in jih pozvali, naj naslednjič najprej pokličejo. Čas je, da začnejo spoštovati Narodni dom in umetnike v njem,« pojasnjuje Šeremet. »Vsakomur, ki pride z namenom, da podpira kulturo, so vrata odprta.«

Tako si ga je včeraj ogledal kulturni minister Uroš Grilc, ki je ob obisku občino pozval, naj še enkrat premisli o svoji odločitvi. »Značilnost vsakega urbanega središča je, da v tovrstnih objektih ponudi prostor za tako imenovane avtonomne cone, kjer lahko mladi ustvarjajo. Novo mesto je tudi po zaslugi dejavnosti v Narodnem domu in ustvarjalcev, ki mu dajejo današnjo podobo, še za kanček bolj urbano, kot je sicer,« poudarja. Po njegovih besedah mora občina Narodnemu domu najprej določiti vsebino, ki je nima, in ob tem začeti konstruktivni dialog z njegovimi sedanjimi uporabniki. »Poznamo tovrstne primere v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Verjamem, da se občinski uradniki lahko pozanimajo, na kakšen način se je iskalo rešitve,« je povedal minister.

Občina ostaja brez pravega programa

Po grobih ocenah bi za nujno potrebno obnovo stavbe Narodnega doma potrebovali najmanj tri milijone evrov, a zdi se, da je morebitno pridobivanje sredstev na razpisih brez programa, kaj šele gradbenega dovoljenja, še zelo daleč. Jeseni so na občini pripravili prvi programski osnutek, zrel za javno predstavitev, a so ga, kot pojasnjujejo, na zahtevo koalicijskih partnerjev umaknili z dnevnega reda občinske seje. »Dokler ne najdemo konsenza glede vsebin tako s strokovno javnostjo kot tudi s politično sfero, smo še brez rešitve o programski prihodnosti objekta,« priznavajo na občini.

Usoda najstarejšega Narodnega doma pri nas tako ostaja negotova, gotovo je le, da se novomeški alternativni umetniki ne bodo predali brez upora. »Uporabili bomo edino orožje, ki ga imamo, to je umetnost,« napoveduje Šeremet. »Če nas bodo hoteli odpeljati ven, nas bodo morali na silo. Kljunu so zrasli zobje,« metaforično sklene, saj Novomeščani Narodni dom radi poimenujejo kar Sokolc.