Kot so povedali na Elektro Primorska, na tistih območjih, kjer distribucijskega omrežja ni moč sanirati, terenske ekipe nameščajo dizelske agregate. Doslej so priključili že 80 agregatov, največ v postojnski (35) in pivški občini (26). Po prvih ocenah sta sneg in žled poškodovala ali uničila okoli 300 kilometrov električnega omrežja, od tega 170 kilometrov daljnovodov. Za sanacijo bodo potrebovali več kot 12,5 milijona evrov.

Na severnem Primorskem, kjer je posledice naravne ujme odstranjevalo 500 prostovoljcev, so še vedno nekateri kraji odrezani od sveta, predvsem na Tolminskem in Idrijskem. Do treh domačij s petimi starejšimi občani na območju Šebrelj in Dolenje Trebuše sta se s turnimi smučmi prebila policista gorske enote novogoriške policijske postaje. Na srečo so bili ljudje, ki so že pet dni brez elektrike, zdravi, preskrbljeni s pitno vodo iz lastnih zajetij in na toplem. Policista sta jim prinesla tudi nekaj kruha, testenin, fižola in drugih živil.

Bogdan Zoratti iz novogoriške civilne zaščite pa nam je povedal, da imajo dovolj manjših agregatov za proizvodnjo električne energije, vendar jih do posameznih območjih niso mogli dostaviti zaradi neprevoznih cest. Razmere pa so se včeraj na cestah zaradi lomljenja vej in padanja ledu z njih, še poslabšale. Še vedno ni bila prevozna glavna cesta na Vojsko v idrijski občini.jal