Zaradi EP na Danskem je od zadnje tekme Gorenja v domači ligi minil skoraj mesec in pol, od zadnje v ligi prvakov dobra dva. Je bila prekinitev dobra ali slaba za vaš klub?

Bila je plus, predvsem zato, ker so se fantje lahko spočili po napornem jesenskem delu sezone. Dali smo jim 14 dni premora, januarja pa smo se spet začeli pripravljati na nadaljevanje tako domače kot evropske sezone. V zadnjih dveh, treh tednih smo bili v popolni zasedbi in smo lahko normalno delali, potem ko so se z reprezentančnih akcij vrnili še Mario Šoštarić, Staš Skube ter Senjamin in Benjamin Burić. Načrtovali smo nekaj več pripravljalnih tekem, a so nekatere odpadle, tako da smo igrali le proti Kuvajtu in Slovenj Gradcu. Sobotna ligaška tekma s Krškim je pokazala, da smo v zadnjih tednih dobro delali in da so fantje pripravljeni na nadaljevanje dolge in naporne sezone.

Hamburg, vodilni v skupini D s šestimi zmagami in enim porazom, bo favorit v Rdeči dvorani. Točki za Gorenje v boju za osmino finala nista nujni, bi pa bili zelo dobrodošli.

Gre za vrhunsko ekipo, sestavljeno iz reprezentantov različnih držav. Na nedavnem EP na Danskem so bili nekateri Hamburgovi igralci v glavnih vlogah v svojih reprezentancah, predvsem Hrvat Domagoj Duvnjak, član idealne sedmerke tekmovanja in najboljši rokometaš sveta v letu 2013, Španec Joan Canellas, prvi strelec EP, in prvo dansko krilo Hans Lindberg. Ključ do morebitnega uspeha bo igra v obrambi. Le z dobro obrambo lahko pridemo do kakšnih lažjih zadetkov, kajti na njihovo postavljeno obrambo, ki je visoka, a zelo gibljiva, jih bo precej težje dosegati. Če bomo v napadu potrpežljivi, pametni, disciplinirani in učinkoviti, lahko presenetimo tudi velikana iz Hamburga. A to bo zelo težka naloga, čeprav potihoma upamo in računamo, da bodo Hamburgovi nosilci igre, ki so nastopali na EP, prišli nekoliko utrujeni. Predvsem Duvnjak in Canellas sta precej iztrošena, saj sta na Danskem na skoraj vseh tekmah igrala vseh šestdeset minut.

Na tekmi v Hamburgu septembra lani je Gorenje doživelo najvišji poraz v letošnji ligi prvakov (32:41), čeprav je še dobre tri minute pred koncem zaostajalo le za štiri gole.

Imeli smo nekaj (pre)velikih nihanj v igri. V prvih desetih minutah smo bili povsem enakovredni, že pred koncem prvega polčasa pa smo zaostajali za deset golov. V drugem smo s spremembami obrabe 3-3 in 5-1 nekajkrat prišli na minus štiri in imeli v rokah kar lep rezultat. Nato smo naredili nekaj napak in zgrešili nekaj strelov, kar je Hamburg kaznoval z delnim izidom 5:0 in visoko zmagal. Bili smo premalo agresivni v obrambi, zato so Nemci zlahka prihajali do strelov in lahkih golov. V napadu smo dali veliko zadetkov, a smo jih na žalost občutno preveč dobili.

Gorenje v ligi prvakov dosega veliko golov (227 na sedmih tekmah, le štiri manj od Hamburga), a jih preveč dobiva: kar 233, več med 24 ekipami le švedski Drott.

Pred letošnjo sezono je v naši ekipi prišlo do veliko igralskih sprememb. Vsi tisti, ki so prišli, pa seveda potrebujejo čas, da se privadijo in uigrajo. V obrambi nam manjka predvsem agresivnost na takšni ravni, kot je bila takrat, ko sta v njej blestela Matej Gaber in Dino Bajram, zdaj pa nimamo takšnih specialistov zanjo. Agresivnost je v zadnjih letih krasila Gorenjevo obrambo, a počasi napredujemo in obrambo bomo spravili še na precej višjo raven. Je pa že precej boljša, kot je bila na začetku evropske sezone. Mogoče smo na nekaterih tekmah v Evropi preveč spoštovali vrhunske ekipe in njihove kakovostne igralce.

Pred zadnjimi tremi tekmami ima četrtouvrščeno Gorenje šest točk, peta La Rioja štiri. Za končno četrto mesto in osmino finala bo verjetno potrebna še ena zmaga.

Imamo zelo težak razpored, saj igramo doma proti Hamburgu in Flensburgu ter gostujemo pri Aalborgu, medtem ko bodo nasprotniki La Rioje Aalborg in Drott doma ter Flensburg v gosteh. Za osmino finala potrebujemo še kakšno točko, a bo težko priti do nje. Puške nikakor ne bomo vrgli v koruzo, a bo težko, težko. Škoda, ker oktobra lani doma nismo bili pravi in smo 'kiksnili' z Aalborgom. Tudi proti La Rioji v Španiji, ko smo še tri minute pred koncem vodili, a po zmedeni igri nato izgubili. Če bi dobili vsaj eno izmed teh dveh tekem, bi bili bolj ali manj že v osmini finala. No, potihoma računamo na kakšno presenečenje na preostalih tekmah, na primer na to, da bi Aalborg v tem krogu premagal La Riojo v Španiji. A na to je težko računati in se seveda na to ne zanašamo, še posebno, ker Aalborg igra zelo spremenljivo in v igri precej niha. Če se nam slučajno ne uspe uvrstiti v osmino finala, ne smemo biti žalostni in razočarani, to ne bi bila katastrofa. Za večino igralcev je to prva sezona v ligi prvakov, v kateri pa so si pridobili veliko pomembnih in dragocenih izkušenj.