»Mislim, da smo se kar prav odločili, da smo odšli na pot v Soči takoj, ko se je odprla olimpijska vas. Tudi večina drugih biatlonskih reprezentanc je odšla na pot tako zgodaj. Za biatlon je pomembno, da se tekmovalci privadijo strelišča,« je zgodnji prihod nad Soči pojasnil trener Uroš Velepec. V tem tednu namerava pripraviti še kakšno interno tekmo, morda še s katero drugo reprezentanco, če se mu bo uspelo dogovoriti. Morda s Čehi, s katerimi največ sodelujejo tudi zaradi trenerskega kolega Tomaša Kosa, strelskega eksperta. Za Tejo Gregorin si je želel primerjavo s češko lepotico Gabrielo Soukalovo, ki se je prav tako pripravljala na Pokljuki. »Enotnega recepta za pripravo ni. Pomemben je individualni pristop,« je rekel Velepec, ki je na večini zadnjih velikih tekem že dokazal, da je velemojster tempiranja vrhunske forme na najpomembnejše dni.

Čim bolj se bližajo igre, tem bolj je v ospredju doživetje iger. Še posebej svečano odprtje iger. S tem ima največ izkušenj brez dvoma Janez Marič. »Olimpijske igre so predvsem dolg športni spektakel, ki ga je v vsej pestrosti najbolje gledati doma pred ekranom s preklapljanjem daljinca cel dan. Na prizorišču od olimpijskih iger nimamo veliko. Še posebej če je biatlonski del odmaknjen od ostalih, treba pa je biti osredotočen na lastne tekme. Težko si je ogledati kaj drugega. Nekaj posebnega je odprtje. To je treba videti v živo. A žal imamo tudi letos tekmo že naslednji dan. Za odprtje pa je treba potovati, čakati v vrstah in s tem gre energija. K sreči sem videl odprtje v Salt Lake Cityju in to me tolaži,« pred svojimi četrtimi igrami razmišlja najstarejši slovenski olimpijec, ki je doslej na igrah s puško na rami skupno pretekel točno 150 kilometrov.

Čeprav drugi mediji poročajo, da so že vsi slovenski biatlonski olimpijci na prizorišču, to ne drži. Simon Kočevar iz Starega trga na Notranjskem, ki je dobil olimpijsko vozovnico predvsem kot rezervist za štafeto, je pretekli konec tedna nastopal še na evropskem prvenstvu v češkem Novem Mestu. Na najdaljši razdalji (20 km) je osvojil 29. mesto. Kot v zadnjem obdobju na večini tekem ga je prehitel tudi Lenart Oblak (18. mesto). »Načrtujemo, da Simon pride v Soči šele okoli 13. februarja kot rezervist za štafeto. Če bodo drugi zdravi, tudi na njegov nastop na 20 kilometrov ne računam. Mislim, da prej ni smiselno, da je Simon na prizorišču, saj je bolje, da v tem obdobju tudi tekmuje,« je pojasnil Velepec.