Več truda, kot je bilo vloženega, da bi 50. Zlata lisica potekala v Kranjski Gori, si je težko predstavljati. Mariborčani in Kranjskogorčani so s skupnimi močmi delali dneve in noči, odmetavali s proge na desettisoče kubikov snega, pripravili snežno podlago, kakršno bi se v preteklosti tekmovalci veselili kot siromak hrane. A vse to ni bilo dovolj, da bi izpeljali veleslalomsko preizkušnjo svetovnega pokala. Dodatni oteževalni okoliščini, kot sta slaba vidljivost in ledene kaplje, ki se na očalih razlijejo, da je vidljivost še slabša, so preprečili, da bi izpeljali tekmo. Tveganje poškodb na generalki pred olimpijskimi igrami bi bilo preveliko, zato so se trenerji odločili, da bomo najboljše smučarke na svetu naslednjič gledali na delu čez teden dni, ko bo v Sočiju prva končna preizkušnja v superkombinaciji. K sreči je bila človeška roka močnejša od narave vsaj včeraj, tako da bodo primanjkljaji pri končnih obračunih manjši.

Tone Vogrinec je z nekaterimi svojimi izjavami razburkal Mariborčane, češ da bo lahko odpadla veleslalomska tekma pomenila propad SK Branik. Slovenska legenda je znana po tem, da zadev ne olepšuje, da pove, kot je. Vogrinčeve izjave okrog SK Branik niso iz trte zvite in če bo šel mariborski klubski smučarski ponos, ki od nekdaj vzgaja vrhunske slovenske olimpijce, res v stečaj, to ne bo posledica letošnje Zlate lisice. Bo posledica starih mariborskih grehov, ko so se gradili hoteli, banke pa so dajale garancije za takšno početje. Pohlep se je z gospodarsko krizo in zelenimi zimami ustavil in ostal je več desetmilijonski primanjkljaj, del katerega je tudi na računu SK Branik.

Kakor koli se bo zgodba SK Branik končala, naj novi predsednik Boštjan Tancer pazi, kaj podpiše, da ne bo nekoč kot njegov predhodnik Gorazd Bedrač razlagal, da je prepustil delovanje kluba poslovnemu direktorju. Takšna početja ne omogočajo mirnega spanca.

Abraham Zlate lisice je bil torej kljub vseslovenskemu trudu ponesrečen. Tudi v rezultatskem smislu, saj je nekaj slalomskih točk Maruše Ferk in ničla Tine Maze precej manj, kot si je obetala slovenska reprezentanca. Organizatorji se lahko tolažijo z besedami Andrea Massija, ki večkrat poudarja, da je čas relativen. Potem takem bi bila lahko 51. obletnica slavnostna. In na pravem mestu. Zgodovina zadnjih mariborskih tekem razkriva, da so alpske smučarske tekme pod Pohorjem vse redkejše. In bržčas bo tako tudi v prihodnosti. Ta pa bo pokazala, ali je Zlata lisica že doživela najlepše čase.