V ciljni areni, kjer bo danes veleslalom za svetovni pokal za ženske, je bilo čez dan kot v mravljišču. Ljudje so tekali sem ter tja, čistili sneg s parkirišč, s prostora za reklamne panoje, za VIP-goste in novinarje, televizijci so ga spravljali z odra, kjer bo danes stal voditelj oddaje. A ni šlo za običajno čiščenje. Sneg je padal tako na gosto, da ga je bilo treba odstranjevati sproti, v nasprotnem primeru so bile težave ogromne. To velja tako za delavce na progi in ob njej kot za prebivalce Zgornjesavske doline. Ti so včeraj iskali svoje avtomobile, ker jih je sneg povsem prekril, nekateri so jeklene konjičke morali potegniti iz snega s pomočjo traktorja ali manjšega tovornjaka (tudi Dnevnikov je bil te sreče), medtem ko so se šolarji veselili bele radosti, nekateri so se hudovali, ker so dolgo čakali na javni prevoz, jezna pa je bila tudi prodajalka v trgovini, ki je zaradi razmer na cesti zaman čakala na dobavitelje. Sneg je torej ohromil del Gorenjske, ne pa tudi organizatorjev tekem za Zlato lisico.

Tudi ti pa so se srečevali z nevsakdanjimi težavami, čeprav so vajeni marsičesa. Ena od takšnih skrbi je bila, kje dobiti gorivo, kajti s cisterno ga v takšnem vremenu niso mogli prevažati. Ni jim preostalo drugega, kot da so odšli na bencinsko črpalko in ga v zabojnikih pripeljali v ciljno areno. Potrebovali so ga predvsem za ogrevanje strehe enega od velikih šotorov. »Nočemo, da bi se nam zgodilo enako kot planiškim prirediteljem pred leti, ko se jim je pod težo snega vdrla streha,« je dejal eden od delavcev in pojasnil, da se je zaradi prevelike količine snega že sesula streha šotora na startu. Tega so nameravali prestaviti nižje, a je nato vodja tekmovanja Gorazd Bedrač zvečer povedal, da bo proga takšna, kot je bilo mišljeno na začetku.

Toda to in še marsikaj drugega je odvisno od tega, kaj se je dogajalo v noči s petka na soboto. Mariborski organizatorji pričakujejo, da bodo progo lahko ustrezno pripravili, a brez pomoči vremena ne bo šlo. Če bodo padavine tako goste in močne kot včeraj in v četrtek, bodo imeli še bolj zahtevno nalogo. V zadnjih dveh dnevih je zapadlo blizu dveh metrov snega. »Le v 24 urah ga je v zgornjem delu proge padlo meter in dvajset centimetrov, v spodnjem pa meter,« je dejal Bedrač. Zato so stroji brneli ves čas, ponoči pa je šlo na progo še dvesto ljudi, ki so s smučmi skušali zgladiti progo. Njihov cilj je, da bi tekmovalke smučale zgolj po okoli 40 centimetrov debeli in betonu podobni podlagi, ki so jo zelo dobro utrdili pred dnevi. Če jim to uspe, bo prepreka le še ena: vidljivost.

Včeraj se je v Podkorenu videlo zelo slabo, sneg pa je bil moker, takšen, ki se lepi na smučarska očala. »Ni nevarnosti, da nam ne bi uspelo odstraniti snega. Bojimo se le, da bi bile snežne padavine tako močne, da bi bilo lahko kaj narobe z vidljivostjo, sicer pa smo prepričani, da nam bo uspelo vse izvesti tako, kot je načrtovano,« je pojasnil Bedrač. Vremenska napoved ni ravno najboljša, a naj bi bilo padavin danes manj kot jutri. Tudi zato niso spreminjali sporeda tekmovanja.