V soboto se bo ob 10. uri začela prva vožnja veleslaloma, ob 13.15 pa bo finale, v nedeljo bo ob 9.15 prva vožnja slaloma, finale pa bo ob 12.15.

Novi sneg zelo moti, a tekma ni ogrožena

"V času tekmovanja, po 10. uri, bo v soboto najmanj padavin, pa še te bodo snežne. Zato smo se odločili, da bo tekmovalni program ostal nespremenjen. Brez pomoči prijateljev iz Kranjske Gore ne bi mogli izvesti tekme, saj so opravili večino pripravljalnih del, od proizvodnje snega do priprave snežne podlage in utrjevanja z vodo in z injekcijsko desko, kar je zelo uspelo. Tako imamo zdaj 30 do 40 centimetrov res trdega in utrjenega snega, ki bi prenesel tudi moško tekmo. Novozapadli sneg nas zato zelo moti, kljub temu pa bomo pripravili tekmo," je dejal vodja tekmovanja Gorazd Bedrač.

"Sneg, ki je danes zapadel, od petih popoldne potiskamo s proge, potem pa bomo do jutra počakali, da bomo videli, kako se bo vse skupaj odvijalo. Na vsakih 30 centimetrov višine novega snega ga bomo s teptalnimi stroji odstranjevali. Desno stran proge smo zato pustili še nezaščiteno, brez varovalnih ograj. Tja potiskamo sneg. Da ponazorim, vsakih 10 centimetrov novega snega v višino na progi je 15 kubičnih metrov mase, kar je ogromna količina," je stanje opisal Bedrač.

Kranjskogorci v veliko pomoč

Lani je bila Zlata lisica po dveh letih ponovno na mariborskem Pohorju; predani je bila tekma prestavljena v Kranjsko Goro, leta 2011 pa je zaradi premehke proge drugič v zgodovini odpadla. Ena izmed najbolj tradicionalnih tekem ženskega koledarja svetovnega pokala bo osmič izven Maribora in šestič v Kranjski Gori. "Aleš Vidic, vodja tekmovanja pokala Vitranc, je izvedel glavne temeljne priprave, prav tako pa smo imeli na voljo vso potrebno mehanizacijo in opremo," je dodal Bedrač.

"Prav naravnost lahko povem, da ni enostavno tekme za svetovni pokal pripraviti v tednu dni. Tega tudi mi ne bi zmogli, če ne bi imeli veliko prijateljsko pomoč organizatorjev pokala Vitranc na čelu s Srečkom Medvenom, generalnim sekretarjem moške tekme za svetovni pokal pri nas. Le skupaj smo lahko uspešni. Imamo namreč veliko odgovornost in se tega zavedamo, zato smo iz Maribora pripeljali tudi naše ljudi, ki delajo na progah in na drugih segmentih organizacije. Smo na dobro poti, da izpeljemo dobro tekmo," je povedal Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice.

Tekme pred domačim občinstvom se veseli tudi Tina Maze

"Najbolj pomembno je, da je tekma ostala v Sloveniji, kar je tu posebno vzdušje in posebna priložnost. Mislim, da je to zame tudi dodatna motivacija, nikoli pa mi ni bilo v breme, je le kot dodatna pomoč. Nemogoče je kje drugje doživeti to, kar je bilo lani v Mariboru, tega nisem doživela še nikjer," je pred domačim koncem tedna povedala Tina Maze.

"Zmagovalne stopničke sem pred dvema letoma v Kranjski Gori za las zgrešila. Tokrat si želim, da bi šlo bolje. Po vseh pozitivnih premikih v zadnjem obdobju bom še lažje nastopila na domači tekmi. To bo povsem drugo tekmovanje kot običajno. Imam veliko večjo energijo, ki mi jo dajo navijači, ki pridejo in navijejo zame," je svoje cilje in pričakovanja predstavila Mazejeva.