Udarni del je v najboljših kolesarskih letih. Najizkušenejši Borut Božič se nadeja žetve že na spomladanskih enodnevnih klasikah. Pred kratkim ni pozabil omeniti, kako nalašč je mila zima za kolesarje. Božič ve, da tudi take stvari štejejo. Velemojstra za etapne dirke Simon Špilak in Jani Brajkovič sta v najboljših letih. Prekmurcu za prodor med velike zvezdnike, čeprav bi se tej vlogi glede medijske izpostavljenosti najraje izognil, manjka le še kakšen dober nastop na tritedenski dirki. Denimo na italijanskem Giru. Če je sposoben v nizu največjih enotedenskih dirk slediti najboljšim s Froomom, junakom Toura, Prekmurec potrebuje le še majhen klik – v glavi.

Janija Brajkoviča so, ne da bi pomislili na niz težav z zdravjem in veliko smolo, nekateri navijači že skoraj pozabili. Vrnil se bo. Brez dvoma. Pričakovati je, da Kristijan Koren ne bo večni pomočnik Saganu, vsaj na legendarnem Pariz–Roubaix, ki ga ima že nekaj let v glavi. Sezona 2014 bi lahko bila v znamenju Luke Mezgeca in Marka Kumpa. Na vsaki dirki in vsaki etapi, kjer bi se obetal sprint večje skupine, bi lahko bila v ospredju. Mezgec je, kot pravijo, že v pripravljalnem obdobju naredil nov napredek. Kralj Pekinga lahko odvzame skalp tudi Cavendishu. Prav škoda je, da Grega Bole (še) ni dobil ekipe, čeprav bi ob srečnejšem razpletu naključij lahko vozil za Trek ali Lotto.

Posebno poglavje so mladi. Jan Polanc in Matej Mohorič bosta zadostila vsem pričakovanjem, če bosta v dresu elitnih ekip zmagala vsaj na kakšni dirki nižjega nivoja ali bila blizu deseterici na velikih svetovne serije. Luka Pibernik bo imel nemara še težje breme, čeprav bo nosil breme prvega moža Radenske. Kolesarje Adrie Mobila pa bo zanimivo spremljati tudi zato, ker bodo po dolgih letih brez dosedanjega trenerja Milana Eržena. Gorazda Štanglja pa so še uradno ustoličili za selektorja. Ja, vse dobro se bo zgodilo...