Henrik Kristoffersen je norveški najstnik, ki se je prebil v ospredje v alpski smučarski disciplini, v kateri se je zdela konkurenca v olimpijski sezoni rezervirana za slalomske velemojstre. Marcel Hirscher je v zadnjih dveh sezonah postavil neverjetne standarde, ki jim je bil največkrat kos Nemec Felix Neureuther. Njuni dvoboji so imeli v svetu alpskega smučanja pridih, kakršnega sta nekoč v tenisu uprizarjala Roger Federer in Rafael Nadal. Šved Andre Myhrer, Avstrijec Mario Matt in Francoz Alexis Pinturault so lahko občasno presenetili, a največkrat v primeru, če sta najboljša smučarja storila napako.

Najboljšim se je postavil po robu Henrik Kristoffersen, ki v svetu alpskega smučanja pred olimpijsko sezono sicer ni bil anonimen. Nase je opozoril predlani na mladinskem svetovnem prvenstvu v Roccarasi, kjer je 7. marca postal svetovni veleslalomski prvak, dva dni kasneje pa še slalomski podprvak. Še dva dneva kasneje, 11. marca 2012, je debitiral na tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori. Sedemnajstega marca je imel kot mladinski svetovni prvak pravico nastopa na finalu svetovnega pokala v Schladmingu, kjer je v veleslalomu zasedel 24. mesto (točke prejme le najboljša petnajsterica).

Potem ko je 2. julija predlani postal polnoleten, je v svetovnem pokalu naredil velik korak naprej. Na uvodni slalomski preizkušnji v Leviju je s startno številko 32 zasedel enajsto mesto, v minuli sezoni pa se je sedemkrat uvrstil med dobitnike slalomskih točk. Marca lani se je v Kranjski Gori prvič v karieri uvrstil med dobitnike veleslalomskih točk. V osnovni disciplini alpskega smučanja je Kristoffersen v tej sezoni naredil velik napredek, saj se je na treh od štirih veleslalomskih preizkušenj uvrstil med dobitnike točk, v Val d'Iseru je osvojil celo deveto mesto. Na eni svojih tekem v tej sezoni je moral priznati premoč slovenskemu veleslalomistu, ko ga je prejšnji mesec v Klövsjöju na Švedskem na tekmi evropskega pokala za šest stotink sekunde ugnal Žan Kranjec.

Glavni premik je v tej sezoni uspel Kristoffersenu v slalomu, potem ko se je že na prvi tekmi sezone, novembra v Leviju, uvrstil na zmagovalni oder, od njega sta bila boljša le Avstrijca Marcel Hirscher in Mario Matt. Januarja, ko je tradicionalno na sporedu pet slalomskih preizkušenj, pa je norveški najstnik eksplodiral. V Bormiu je bil sedmi, v Adelbodnu tretji, v Wengnu 15., v Kitzbühlu drugi, na torkovem spektaklu v Schladmingu pa se je povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

»Nisem pričakoval, da se bom tako hitro povzpel na zmagovalno stopničko. Takšnega uspeha sem si bolj želel. Znašel sem se v novem položaju, ki ga nisem navajen. Dejstvo, da sem sploh prvič tekmoval na nočnem slalomu v Schladmingu in takoj zmagal, je nekaj, kar si je težko že predstavljati, kaj šele uresničiti,« je bil navdušen Henrik Kristoffersen, ki je po zmagi doživel posebno čast. Na rame sta ga dvignila slalomska velikana Marcel Hirsher in Felix Neureuther, ki sta se zavedala, da je najstniku uspelo nekaj nevsakdanjega, zgodovinskega.

»Dolgo sem opazoval Marcela in Felixa ter se navduševal nad njunim smučanjem, ki sem se mu želel približati,« je priznal Kristoffersen. »Na takšni tekmi, kot je Schladming, je težko brzdati čustva. Prenesti pritisk na drugi progi je nekaj najtežjega. In Henriku je to uspelo, zato mu lahko iz srca čestitam. Kar je storil, zame ni bilo presenečenje in napovedujem mu svetlo prihodnost,« se je novemu slalomskemu junaku priklonil Felix Neureuther, s pohvalami pa ni skoparil niti Marcel Hirscher: »Ima briljantno tehniko in smuča zelo pametno. Lahko rečemo, da je vodja nove generacije alpskih smučarjev, od katere se lahko vsi veliko naučimo. Je pa res, da mu je pri 19 letih marsikaj prihranjeno. Za zdaj je v položaju, ko je vsaka njegova uvrstitev med najboljših pet odlična, če pa stori napako in odstopi, ni konec sveta. Z uspehi bo čutil vse večji pritisk. Verjamem, da mu bo kos.«