Zapletalo se je že pri razpisu

Kot je še pojasnil Balant, to pomeni, da bodo, če se izkaže, da tudi sporni kandidat izpolnjuje vse razpisne pogoje, ponovno opravili izbor med vsemi prijavljenimi, sicer pa le med preostalimi štirimi kandidati. Pri tem pa je Balant spomnil, da bo v vsakem primeru izbran tisti, ki bo prejel večino, to pomeni vsaj štiri glasove od sicer sedmih članov sveta. Kot smo izvedeli, se za direktorja CSD potegujejo Lilijana Gologranc Pavlič, Breda Božnik, Urška Volmajer, Tadej Poberžnik in Jurij Šumečnik. Prav slednji pa naj bi imel največ možnosti za zasedbo tega stolčka, pa čeprav naj bi mu, kot so namigovali mnogi, pot do stolčka tlakovala politika. Pravzaprav naj bi imel v svetu tako rekoč zagotovljeno večino, torej obvezne štiri glasove, ki naj bi mu jih zagotovili člani sveta iz kvote resornega ministrstva. A se je, kot smo izvedeli neuradno, zapletlo ravno pri Šumečniku. Pravzaprav se je zapletalo že prej, z razpisom, ki so ga objavili že julija lani. Nanj sta se prijavila dva kandidata. A še preden bi člani sveta opravili izbiro, so postopek novoimenovani člani sveta ustavili, razpis razveljavili in ga novembra, ko so že bili v novi sestavi, ponovili. Kot je dejal Balant, so to storili zaradi neusklajenosti statuta CSD z zakonodajo in še nekaterih pomanjkljivosti. Na ponovljeni razpis se je nato prijavilo pet kandidatov. A govorice o tem, da naj bi bilo vse skupaj dogovorjeno in pisano na kožo samo enemu kandidatu, niso potihnile. Nekateri celo namigujejo, da je Balant kar sam poklical ministrico Anjo Kopač Mrak (članico SD), ker sta prijatelja, a Balant to zanika. Kakor koli že, Balant meni, da nikakor ne drži, da bi želeni stolček na CSD namenoma prihranili za Šumečnika, sicer vidnega člana SD na Koroškem.

Šumečnik za zdaj brez komentarja

Šumečnik včeraj dogajanja ni želel komentirati, ne pred sejo, še manj po njej. Kolikor smo izvedeli neuradno, pa je imel pripravljeno vizijo, ki bi v CSD vnesla svež veter. Ne nazadnje je slovenjgraški CSD, v nasprotju z drugimi po Sloveniji, eden tistih, ki imajo v upravljanju tudi počitniški dom v Fiesi, katerega lastnika sta Mestna občina Slovenj Gradec in Občina Mislinja. Če bi člani včeraj vendarle podprli Šumečnika, bi ta v primeru izbire moral pridobiti le še soglasje resornega ministrstva in vlade kot ustanoviteljev, ki bi bilo zavezujoče tudi za člane sveta, medtem ko bi se lahko člani mirno požvižgali na mnenje lokalne skupnosti. A neuradno naj bi imel Šumečnik tudi v občinskem svetu glasove zagotovljene. »Nikakor ne drži, da sem zaradi tega kadar koli klical ministrico, res pa je, da se poznava, saj sva že sodelovala tudi v prejšnji vladi,« je na očitke o političnem kadrovanju odgovoril Balant. »Razpis je bil objavljen, vsak, ki je izpolnjeval pogoje, se je lahko nanj prijavil,« je še dodal. In še, da procedura za izbiro obstaja in to so in jo bodo spoštovali, ne glede na očitke, da gre za politično ali kakšno drugačno kadrovanje.

Kritiziral je Zanoškarja

Naključje ali ne, nekateri naši viri namigujejo, da bi lahko bil včerajšnji zaplet in še zlasti to, da so Šumečnika tako izpostavili kot kandidata z močno politično podporo svoje stranke, povezano tudi s težavami slovenjgraškega poslanca, pred tem pa župana Matjaža Zanoškarja. Ravno Šumečnik, 54-letni diplomirani upravni organizator, svetnik, predsednik pokrajinskega odbora SD za Koroško, nekdanji podžupan in tudi Zanoškarjev protikandidat na županskih volitvah, je namreč velikokrat opozarjal na nepravilnosti, v katere naj bi bil vpleten Zanoškar. Še posebno glasen je bil ob razkritju, da sta Zanoškar in takratna direktorica občinske uprave Lidija Požgan, ki je zaposlila Zanoškarjevega sina, kupila zemljišče, na katerem je nameravala občina zgraditi terme.