Kot je Schladming leta 1999 s prvo zmago svetovnega pokala pozdravil tedaj 20-letnega anonimneža Benjamina Raicha (s štirimi zmagami, dvema drugima in enim tretjim mestom je daleč najuspešnejši slalomist na dosedanjih 20 slalomih v Schladmingu), se je včeraj priklonil izjemnemu najstniku. Avstrijce in svet je matiral in šokiral 19-letni Henrik Kristoffersen, ki je Norveški prismučal slalomsko zmago po desetih letih. Dosegel jo je na prestižnem terenu. Norvežan je sezono začel s startno številko nad 30, bil pred včerajšnjim, sedmim slalomom sezone kar trikrat na zmagovalnih stopničkah, se prebil med najboljšo sedmerico slalomistov in napadel kot izkušen maček, ki se mu je bilo treba prikloniti. »Smučati v tako sijajnem vzdušju je čast. Zmagati pa… Ne vem, kaj naj rečem,« je bil poln čustev norveški junak, ki je Avstrijce navdušil z znanjem nemškega jezika.

Kristoffersenu, po prvi progi je bil drugi, je pot do zgodovinskega uspeha olajšal Avstrijec Mario Matt, ki je na drugi progi povozil že tretji količek. Marcel Hirscher je vedel, da mora izvesti divjo drugo vožnjo, če želi prehiteti velikega nemškega tekmeca Felixa Neureutherja (po prvi progi deveti), čigar izjemno vožnjo je spremljal v startni hišici. Hirscher je smučal izvrstno, bil na pragu zmage, a je v spodnjem delu naredil večjo napako, s katero se je moral zadovoljiti z drugim mestom in tolažbo, da je za stotinko ugnal tretjeuvrščenega Neureutherja.

Mitja Valenčič je bil osamljeni slovenski slalomist med najboljšo trideseterico. Na prvi progi je starosta slovenskega alpskega smučanja dosegel 18. čas, v drugem pa nazadoval na način, ki ga na tekmah svetovnega pokala prikazuje pogosto. V zadnjih sekundah si je nabral ogromen časovni pribitek, s katerim je nazadoval na 23. mesto. Mitja Valenčič na olimpijskem slalomu v Sočiju, ki bo na sporedu predzadnji dan iger, ne bo pripotoval s popotnico, kakršno si je želel v bržčas svoji zadnji aktivni sezoni svetovnega pokala. Do konca sezone svetovnega pokala sta le še dve slalomski preizkušnji, in sicer drugi marčevski vikend na pokalu Vitranc v Kranjski Gori ter teden dni kasneje na finalu v Lenzerheideju, kjer bo imelo pravico nastopa le najboljših 25 tekmovalcev v posamezni disciplini.

Drugi slovenski predstavnik Matic Skube se ni prvič v sezoni uvrstil med dobitnike točk. Zasedel je 41. mesto, do uvrstitve na drugo progo pa ga je ločilo 51 stotink sekunde. Konec tedna se bodo najboljši alpski smučarji merili v St. Moritzu, ki bo gostil odpadli preizkušnji iz Garmisch-Partenkirchna.