Slovenija je dolgo čakala na ugoden žreb v Davisovem pokalu in ga letos končno dočakala. Tako v prvem kot v drugem krogu bo gostitelj, žal pa se proti Portugalski, ki ima enega odličnega igralca, 51. na svetu Joaoa Souso, ostali pa so nižjeuvrščeni na lestvici ATP od Slovencev, ne bo zoperstavila v najmočnejši zasedbi.

Grega Žemlja bo upravičeno odsoten, saj ima že eno leto težave z zdravjem, nerazumljivi pa sta odločitvi Aljaža Bedeneta in Blaža Role, ki sta individualne želje postavila pred reprezentančne. Najprej je ob koncu leta kapetana Trupeja presenetil Blaž Rola, 23-letni igralec, ki je v zadnjem letu napredoval za več kot 150 mest na lestvici ATP, nato pa dober teden kasneje še Aljaž Bedene, trenutno najvišjeuvščeni Slovenec na 108. mestu. Oba sta se odločila, da bosta izpustila teden sobivanja z reprezentanti in raje na manjših turnirjih nabirala točke za lestvico ATP.

Odločitev presenetila večino poznavalcev

Odločitev je presenetila večino poznavalcev v slovenskem tenisu, saj naša država že dolgo ni imela tako ugodne priložnosti za zgodovinski preboj v svetovno skupino Davisovega pokala. Teniška zveza se je projekta lotila celo s sloganom 'Pot v svetovno skupino', ki pa lahko ob takšnih odločitvah poklicnih igralcev hitro postane 'Povratek v nižji rang tekmovanj'.

"Čeprav javno ne bi rad govoril o sankcijah, moram odgovoriti na novinarsko vprašanje. Teniška zveza je veliko vložila v ta dva igralca, zato me skrbi, kako bodo v prihodnosti potekali odnosi med vpletenimi. Panožna zveza ima vpliv na dogajanje, nenazadnje pa je tukaj še sodelovanje s pokrovitelji, s katerimi želimo pomagati igralcem do vrhunskih rezultatov," pravi direktor TZS Gregor Krušič.

Trupej: Vzdušje v ekipi odlično

Kapetan Blaž Trupej je na novinarski konferenci povedal, da ne razume tovrstnih odločitev, saj bi moral biti nastop v državnem grbu za vsakega športnika najvišji cilj, hkrati pa poudaril, da si pozornost javnosti zaslužijo tisti, ki so se odzvali njegovemu pozivu, in ne tisti, ki jih ni. "Vzdušje v ekipi je odlično, dobro treniramo in igrali bomo na zmago. To je cilj vsakega športnika in četudi bomo nastopili oslabljeni, to ne pomeni, da nimamo možnosti za zmago," pravi Trupej.

Več ali manj je jasno, da bosta osrednji vlogi nosila Blaž Kavčič (111. na lestvici ATP) in Janez Semrajc (305.), v ekipi pa sta še Mike Urbanija (589.) ter Tom Kočevar Dešman (775.).

Kavčič: Mama in oče sta mi vedno govorila, kako pomembno in lepo je tekmovati za svojo državo

Podobno kot Trupej razmišlja tudi Blaž Kavčič. "Ko sem začel igrati tenis, sem vedno želel zaigrati v Davisovem pokalu. Gre za edinstveno tekmovanje, ob enem pa je to ena redkih priložnosti za nas, da se predstavimo domači publiki. Zase lahko rečem, da se bom vedno udeležil reprezentančnih akcij, saj sem bil tako vzgojen. Prihajam namreč iz športne družine; mama in oče sta mi vedno govorila, kako pomembno in lepo je tekmovati za svojo državo."

Portugalska je v Kranj pripotovala v najmočnejši zasedbi. Poleg Souse jo bodo zastopali Gastao Elias (174.), Rui Machado (248.) in Frederico Silva (601.).

V petek sta na sporedu dva dvoboja posameznikov - prvi se bo začel ob 16. uri, v soboto je na vrsti igra dvojic (16.00), v nedeljo pa še dva posamična dvoboja z začetkom ob 15. uri.