Prvi polfinalni obračun v Herningu, ki sta ga sodila Slovenca Nenad Krstič in Peter Ljubič, je prinesel dvoboj med aktualnimi olimpijskimi (Francija) in svetovnimi prvaki (Španija). Po zaslugi 37-letnega vratarja Thierryja Omeyerja, ki zaradi poškodbe roke v zadnjih mesecih skorajda ni branil, so Francozi po dvanajstih minutah vodili s 7:2, enaka razlika je bila tudi v dvajseti (11:6). A sledil je preobrat pod taktirko Joana Canellasa, na EP prvega strelca Španije z 42 goli na sedmih tekmah. V zadnjih desetih minutah prvega dela, ko so Francozi zadeli le enkrat, se je Canellas (deset golov iz dvanajstih strelov) štirikrat zapored vpisal med strelce, pri čemer je z golom za prvo vodstvo Španije s 13:12 poskrbel tudi za najmočnejši strel na tekmi – merilne naprave so se ustavile pri hitrosti 104 km/h.

Tudi začetek drugega polčasa 33. medsebojne tekme (do včeraj 18 zmag Francije, deset Španije, štirje remiji) je pripadel svetovnim prvakom, ki so povedli s 15:12 in 16:13. A v štirih minutah so Francozi naredili delni izid 5:0, blestel je Cyril Dumoulin (devet obramb v 22 minutah), v napadu pa Luc Abalo. Član pariškega kluba PSG je bil z osmimi goli prvi strelec galskih petelinov, zadnje tri pa je dosegel v zadnjih štirih minutah, potem ko so se Španci približali na 26:27. A Španija, ki še nikoli ni bila evropski prvak, čeprav je že petkrat igrala v polfinalu, je izgubila in Francozi, dvakratni prvaki Evrope (2006, 2010), so se uvrstili v finale.

»Po šestem mestu na lanskem SP so nas mnogi kritizirali in odpisali. A znova smo dokazali, da še vedno znamo igrati vrhunski rokomet. Kljub občutnemu padcu v igri v zadnjem delu prvega polčasa in na začetku drugega smo si zasluženo priigrali finale,« je dejal francoski selektor Claude Onesta. Španski selektor Manolo Cadenas, ki je po lanskem zmagoslavju Španije na domačem SP zamenjal Valera Rivero (ta je zdaj selektor Katarja, ki bo leta 2015 gostil SP), je dodal: »Po slabem začetku smo se uspešno vrnili med žive in imeli vse v svojih rokah. A v nadaljevanju so nas pokopale lastne neumnosti v igri. Upam, da poraz ne bo preveč negativno vplival na moje igralce in da se bodo psihološko dvignili do tekme za bronasto kolajno.«

Pred jutrišnjima tekmama za tretje (ob 15. uri) in prvo mesto (ob 17.) bo v Herningu tudi žreb parov dodatnih kvalifikacij za SP 2015. Z letošnjega EP so si neposredno vozovnico za Katar poleg Španije (svetovni prvak) zagotovili ostali trije polfinalisti (Danska, Hrvaška, Francija), skozi dodatne kvalifikacije pa bo znanih še devet potnikov. Osemnajst reprezentanc je pred žrebom razdeljenih v dva bobna: v prvem so nosilci Avstrija, Belorusija, Madžarska, Islandija, Makedonija, Poljska, Rusija, Srbija in Švedska, v drugem Norveška, Češka, Črna gora, Nemčija, BiH, Grčija, Litva, Romunija in Slovenija. Slovenija bo za tekmeca (prve tekme 7. in 8. junija, povratne 14. in 15.) dobila reprezentanco iz prvega bobna.