Drugi dan hitrih disciplin v Cortini d'Ampezzo je Tina Maze zasedla sedmo mesto, njen včerajšnji zaostanek v smuku pa je bil za zmagovalko identičen kot dan prej na superveleslalomu, 92 stotink sekunde. Le da se je včeraj na najvišji stopnički zmagovalnega odra znašla Maria Höfl Riesch. Nemka povečuje prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala in je po videnem v sezoni najresnejša kandidatka, da na mestu najboljše v svetovnem pokalu zamenja Tino Maze. Črnjanko so poleg Marie Höfl Riesch v Dolomitih prehitele tudi druge mlajše tekmice, ki dokazujejo, da so v dobri polovici olimpijske sezone hitrejše – Tina Weirather iz Liechtensteina (bila je druga), Švicarka Lara Gut (četrta) in Avstrijka Anna Fenninger (šesta). S petim mestom je najboljšo uvrstitev sezone dosegla Stacey Cook, ki je nakazala, da Američankam pred olimpijskimi igrami vendarle rastejo krila. Za največje presenečenje tekme pa je poskrbela Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je s startno številko 39 zasedla tretje mesto.

»Na tekmi sem se počutila bolje kot na treningu. V spodnjem delu sem zgrešila linijo in nisem imela dovolj hitrosti, medtem ko je bil zgornji del z izjemo starta boljši. Težava je bila, ker nismo imeli ogleda, kar se mi je poznalo na startu skrajšanega smuka, ko sem zapeljala na modro črto, ki pa ni kazala prave smeri vožnje, tako da sem morala popravljati linijo. Kljub vsemu mi je do zmagovalnih stopničk zmanjkalo zelo malo (17 stotink sekunde – op. p.). Lahko sem zadovoljna. Imam nekaj rezerv, ki se jih da izboljšati. Gremo naprej,« je svoj nastop ocenila Tina Maze, ki je naredila tudi napako pred startom, saj si ni do konca zapela smukaškega dresa.

»Najtežje je bilo čakati na startu. Tekma je bila sprinterska. Imela sem divji občutek. Vedela sem, da moram napasti. Upam, da bom danes nekatere malenkosti odpravila, da bom še boljša. Sprva sem bila s svojo vožnjo zadovoljna, ko pa je s tretjim časom pridrvela v cilj Nicole Schmidhofer, ki je startala za mano, sem bila kar malce razočarana. Kot veste, me vedno zanimajo visoka mesta,« je svoj smukaški nastop ocenila Maruša Ferk, ki se v zadnjih tednih počuti vse bolje. Glede na to, kako se ji dviguje forma, bo olimpijski nastop bržčas prišel malce prekmalu, kljub temu pa bo imela v Sočiju lepo priložnost, da poseže po vrhunskih uvrstitvah.

»Ko sem pridrvela v cilj, sem vedela, da bo to dovolj za visoko uvrstitev. Cortina je poleg Lake Louisa, St. Moritza in Garmisch-Partenkirchna moja najljubša proga. Nisem sicer izpeljala perfektne vožnje, a zelo dobro. Očitno sem v dobri formi, poleg tega pa moram pohvaliti smučarsko opremo, ki deluje res izvrstno. Moj glavni cilj pred vsakim nastopom je odpravljanje napak,« je po prepričljivi zmagi v ciljni areni nemškim poročevalcem pojasnjevala Maria Höfl Riesch.

Danes bo v Cortini d'Ampezzo še en smuk, jutri pa superveleslalom, na obeh preizkušnjah pa bosta od Slovenk na startu Tina Maze in Maruša Ferk, medtem ko se Ilka Štuhec po posebnem programu pripravlja na vrnitev na smučarsko sceno.

Moški so se včeraj pomerili na slalomu v Kitzbühelu, na katerem je slovenska reprezentanca kot že večkrat v tej sezoni osvojila nič točk svetovnega pokala. Mitja Valenčič je na prvi progi, ki jo je s postavitvijo popestril Hrvat Ante Kostelić, smučal le sedem sekund, Matic Skube pa je zasedel 47. mesto. Kitzbühelska preizkušnja je prvič v zgodovini potekala pod reflektorji, drugič v karieri pa jo je dobil Nemec Felix Neureuther, ki je začel serijsko zmagovati. Delo mu je olajšal Marcel Hirscher, vodilni po prvi progi, ki je povozil količek ter pustil velikega tekmeca Norvežana Aksla Lunda Svindala na vodilnem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Včeraj je vnovič zablestel 19-letni Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zasedel drugo mesto. Danes bo v Kitzbühlu smuk, jutri pa superkombinacija.