Evropska komisija je očitno presodila, da se vse skupaj predolgo vleče in da sta lahko zaradi nevarno onesnažene zemljine resno ogrožena okolje in zdravje ljudi. Slovenijo je že dvakrat opozorila, da bo ukrepala po sodni poti, če do konca leta 2013 ne bo poskrbela za deponijo v Bukovžlaku in za odlagališče onesnažene zemljine na območju stare cinkarne. Država je sicer obljubljala, da bo zadevo rešila, vendar je bila prepočasna.

Podjetje Stonex, ki se že od leta 1994 ukvarja s pridobivanjem in predelavo kamna, se je s pogodbo obvezalo, da bo v devetih mesecih rešilo enega največjih slovenskih ekoloških problemov. Njegovi predstavniki podjetja so oktobra lani zagotovili, da bodo s tehnologijo, ki okolja ne bo dodatno obremenila, za dober milijon evrov do sredine julija predelali 13.600 kubičnih metrov onesnažene zemljine. Po podatkih raziskave, ki jo je predlani opravil Zavod za zdravstveno varstvo Celje, vsebnosti arzena, svinca, kadmija in cinka na območju stare cinkarne resnično močno presegajo mejne vrednosti. Mejna vrednost za arzen je denimo 30 miligramov na kilogram suhe snovi, v enem od štirih odvzetih vzorcev pa je bilo te nevarne težke kovine kar 2100 mg/kilogram. Svinec je mejno vrednost presegal za kar 200-krat.

Šlo je namreč za zemljino, ki so jo v Celju izkopali pred leti, ko so gradili Tehnopolis in je s težkimi kovinami onesnažena zaradi starih okoljskih grehov. Za zdaj je znano samo to, da nameravajo strokovnjaki podjetja Stonex zemljino kemijsko obdelati tako, da bodo težke kovine postale stabilne, da ne bodo uhajale v ozračje ali podtalnico. Iz tako obdelane zemljine bodo izdelali gradbeni material, ki ga bodo vgradili na območju stare cinkarne, vendar pa bodo vsi načrti padli v vodo, če zanj ne bodo pridobili slovenskega tehničnega soglasja. Na kaj takega si nihče ne upa niti pomisliti, saj bi to Sloveniji zagotovo nakopalo tudi denarno kazen.