Avstrijka Elisabeth Görgl je dobila drugo preizkušnjo v hitrih disciplinah zapored. Potem ko je bila pred dvema tednoma najboljša na smuku v Altenmarkt-Zauchenseeju, je včeraj dobila superveleslalomsko preizkušnjo v Cortini d'Ampezzo. Avstrijska veteranka je za štiri stotinke sekunde ugnala Nemko Mario Höfl Riesch, tretja pa je bila še ena Avstrijka Nicole Hosp. Tina Maze je s šestim mestom dosegla svojo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev v sezoni, z 22. mestom pa je točke svetovnega pokala osvojila tudi Maruša Ferk. Danes in jutri bosta v italijanskih Dolomitih dva smuka, v nedeljo pa še superveleslalom. Moški se bodo danes v Kitzbühlu pomerili v slalomu.

»Potrebovala sem ta rezultat. Zadovoljna sem z njim. To je bil prvi superveleslalom v sezoni, na katerega sem lahko ponosna. Sicer nisem tvegala na vso moč, a bom to lahko storila na naslednjih preizkušnjah. V določenih delih proge smučam dobro, ampak včeraj mi tega ni uspelo v celoti potrditi. Imam pa dobro bazo pred naslednjimi tremi dnevi, ko bom imela možnost svoje smučanje še izboljšati,« je svoj včerajšnji nastop ocenila Tina Maze. »Sem zelo pozitivna. Težko čakam tekme, saj za mano v tej sezoni niso rezultati, kot sem si jih želela. V preteklih dneh sem veliko trenirala slalom in veleslalom, kar se mi je poznalo na sredinem treningu smuka. Bila sem preveč groba, nisem spustila smuči kot na treningu v Cortini prejšnji teden. In ko na smuku nimaš občutka za drsenje, se ti ne piše nič dobrega. Lahko si le želim, da bo danes in jutri bolje,« pred današnjo in jutrišnjo smukaško preizkušnjo napoveduje Črnjanka, ki je razplet najboljših na vrhu ni presenetil.

»Pričakovala sem uvrstitev med najboljših 30, kar mi je tudi uspelo. S svojo vožnjo sem zadovoljna. Imela sem nekaj akrobatskih vložkov. A je bolje tako, da res napadam, kot pa da se lepo odpeljem in sem razočarana. Proga je dopuščala napad in je bila v super stanju,« je svoj nastop s prvo letošnjo uvrstitvijo med dobitnice superveleslalomskih točk komentirala Maruša Ferk ter dodala: »Čakajo me še trije naporni dnevi. V hitrih disciplinah gre bolj za fizično kot psihično utrujenost, saj je treba nam z višjimi startnimi številkami pred nastopi precej čakati. Zato grem kar takoj počivat.«

»Superveleslalom je disciplina, pri kateri je treba tvegati. Zato je bilo tudi precej odstopov. Zgornji del je bil pri Tini dober, v spodnjem delu pa je smučala preveč lepo in ni tvegala toliko, kot denimo Liz Görgl. Tino je še preveč strah neuspeha, kar se ji pozna pri smučanju. To moramo odpraviti, saj je dosegla v karieri vse, tako da se ji ni treba pred nikomer dokazovati. Forma prihaja, v ekipi smo uredili stvari,« je nastop Tine Maze ocenil vodja ekipe Andrea Massi.

Zlata lisica bo v Kranjski Gori

Včeraj so si segli v roke mariborski in kranjskogorski organizatorji tekem svetovnega pokala ter se dogovorili, da bo jubilejna 50. Zlata lisica prihodnji konec tedna potekala v Kranjski Gori. Podrobnosti na progi si je ogledal inšpektor Mednarodne smučarske organizacije Filip Gartner, ki je direktorju ženskega dela svetovnega pokala Atlejo Skaardalu s proge sporočil pozitivne stvari, Norvežan pa je prižgal zeleno luč za veleslalomsko in slalomsko olimpijsko generalko. Ob Gartnerju so bili na podkorenski progi še predsednik SK Branik Gorazd Bedrač, predsednik ASK Kranjska Gora Gregor Benedik, vodja tekmovanja pokala Vitranc Aleš Vidic ter generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven.

»Najbolj problematičen del proge je ciljna strmina. Vremenska napoved za prihodnji dneve je ugodna, saj naj bi zapadlo nekaj snega, nekaj pa ga bomo naredili,« je sporočil Srečko Medven. »Zdaj nas čaka garanje, ki smo ga sicer vajeni. Najpomembnejše v tem trenutku za slovensko alpsko smučanje je, da bosta dve tekmi svetovnega pokala ostali v Sloveniji. Kar zadeva tveganje odpovedi tekmovanja, ga prevzema organizacijski komite Zlata lisica. Mi jih bomo podprli z velikim številom ljudi, opremo in vsem ostalim, kar je v naši moči. Mariborčani bodo imeli z naše strani popolno podporo,« je sklenil Medven.

Protestno pismo SZS in OKS

V Kranjski Gori so izrazito nezadovoljni nad izbiro olimpijskih potnikov, predvsem pa jih jezi, ker med olimpijci ni smukača Andreja Šporna. »V našem klubu smo prepričani, da si Andrej s svojimi rezultati v preteklosti, predvsem pa s svojim potencialom za doseganje vrhunskih rezultatov na najtežjih tekmovanjih več kot zasluži uvrstitev v reprezentanco za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju,« je prepričan predsednik ASK Kranjska Gora Gregor Benedik. »Andrej Šporn, najboljši slovenski smukač preteklih zim, je v letošnji zimi po zbranih točkah v svetovnem pokalu takoj za Rokom Perkom in veliko pred drugimi slovenskimi smučarji, ki potujejo v Soči. Pri tem je treba poudariti, da Andrejeve tekme še prihajajo. Najboljši rezultat svoje kariere je namreč dosegel prav v Kitzbühlu, kjer bodo tekme ta konec tedna,« so še v kranjskogorskem klubu zapisali v izjavi za javnost ter poslali protestno pismo tako na Smučarsko zvezo Slovenije kot Olimpijski komite Slovenije.