Župnija si obeta več sto tisoč evrov

Da se župnija Šentjernej pogovarja o prodaji, je potrdil ekonom Škofije Novo mesto Janez Gril. Povedal je, da je bilo za omenjeno zemljišče pred leti sicer veliko zanimanja, a nato povpraševanja zaradi finančne in gospodarske krize nekaj let ni bilo. Zdaj naj bi se za gradnjo v Šentjerneju zanimal investitor iz Tadžikistana. Gril pravi, da so že sklenili dogovore in predpogodbe, a se investitor rokov ne drži, zato prodaja ni končana.

Za zemljišče, ki je že komunalno opremljeno, bi lahko pred leti iztržili več kot danes, a je kljub temu po besedah Grila ocenjeno na več sto tisoč evrov. Če bodo prodajo izpeljali, bo sredstva dobilo župnišče, ki je sicer eno najbogatejših v novomeški škofiji. A denarja ne bodo mogli kar »pospraviti v žep«, saj ga bo treba, kot pravi Gril, varno vložiti. »Duhovniki imajo nalogo in dolžnost, da ga ne zapravijo za prvo obnovo česar koli, ampak gre za premoženje, na katero je treba paziti,« poudarja škofijski ekonom.

Če bo župnišče prodalo še zadnje zemljišče v obrtni coni, bo zmanjkalo možnosti za druge vlagatelje. »Na občini se pogovarjamo, da bomo začeli pripravljati nov občinski podrobni prostorski načrt, za katerega smo že predvideli sredstva v letošnjem proračunu,« pravi župan Franc Hudoklin in dodaja, da bodo naslednjo cono snovali na severnem delu Šentjerneja, kjer so se že pogovarjali z lastniki zemljišč.

Občani se sprašujejo, kdo je skrivnosti investitor

A za zdaj poleg prodaje ostaja neznanka tudi, s čim naj bi se morebitni novi šentjernejski investitor ukvarjal. Župan pojasnjuje, da so veseli vsakega, saj prinašajo nova delovna mesta. Ko se bo na občini tudi oglasil, se bodo z njim pogovorili in presodili, ali proizvodnja sodi v prostor. Tudi Gril pravi, da ne ve, s čim naj bi se ukvarjal, zagotovo pa da to sodi v obrtno cono v Šentjerneju.

Šentjernejčani bodo tako morali počakati, kako bo s prodajo. Do takrat pa se bo med občani le šušljalo; slišati je, da naj bi bil tadžikistanski investitor povezan s kaviarjem.