Na uvodni tekmi v skupini 1 v Herningu so Španci za zanesljivo napredovanje v polfinale potrebovali vsaj točko (zmagali so s 33:22), a so jim nasprotniki Makedonci sami olajšali delo. Kiril Lazarov, glavni zvezdnik makedonske reprezentance in po petih temah prvi strelec letošnjega EP (38 zadetkov ali v povprečju slabih osem na tekmo), proti Španiji sploh ni stopil na igrišče, pred tekmo pa so se v taboru njegove reprezentance dogajale zelo čudne stvari. »Čudi me, da smo zelo hitro pozabili, kaj je nacionalni ponos in kaj smo dosegli s petim mestom na prejšnjem EP v Srbiji. Morebiti se motim, a mislim, da zelo poceni prodajamo mesta v reprezentanci. Pri tem mislim na Renata Vugrinca in Nemanja Pribaka, toda to si zasluži precej globljo analizo,« je brez ovinkarjenja izjavil makedonski reprezentant Branislav Angelovski igralec romunskega kluba Constanta. Vugrinec, član skopskega Vardarja (po sedmih krogih v evropski ligi prvakov si deli drugo mesto na lestvici strelcev), je pravico nastopa za Makedonijo zamudil zaradi pravila, ker ni dve leti v izbrani vrsti svoje nove domovine, Pribak, nekdanji reprezentant Srbije, pa je pravico nastopa zanjo dobil prejšnji četrtek (16. januar).

Kazen za Angelovskega je s strani selektorja Ivice Obrvana sledila zelo hitro. »Seveda lahko vsak govori o tem, kar hoče, saj velja demokracija. Toda Angelovski se o tem ni pogovoril z mano, zato ne bo igral s Španijo. In dokler bom jaz selektor, ne bo klican niti v reprezentanco. A ta dogodek ni porušil vzdušja v ekipi,« je dejal Ivica Obrvan, selektor Makedonije in nekdanji trener Gorenja iz Velenja. Oglasil se je tudi prvi zvezdnik in reprezentančni kapetan ter igralec Barcelone Kiro Lazarov: »Osnovni cilj smo izpolnili, čeprav smo na prvih petih tekmah trikrat izgubili ter po enkrat zmagali in remizirali. Priznam, da se vsi delamo zadovoljne in navdušene, čeprav je izkupiček daleč od naših pričakovanj. Ne strinjam se s takšnim pristopom, ki nas bo v prihodnje drago stal. Trenutno slabe stvari mojstrsko skrivamo. Naturalizacija igralcev? Zaradi igre s srcem in brez naturalizacije smo prišli do drugega kroga, a to še ne pomeni, da smo dosegli karkoli velikega. Nismo na pravi poti, toda bog daj, da se motim.«

Tekma med Avstrijo in Madžarsko (25:24) ni odločala o ničemer, naši severni sosedi (Szilagyi in Santos po 6) pa so po zaostanku z 9:13 ob polčasu v nadaljevanju poskrbeli za preobrat in z golom dvajset sekund pred koncem (zadel je krilni igralec Robert Weber, član nemškega Magdeburga) potrdili prestižno zmago. Zaradi španskega uspeha proti Makedoncem tudi zadnja tekma med Dansko in Islandijo ni imela pravega tekmovalnega naboja, kajti aktualni evropski prvaki iz Srbije so si že predčasno zagotovili napredovanje v polfinale.

V skupini 2 v Aarhusu sta se v zadnjem krogu pomerili zadnjeuvrščeni reprezentanci Rusije in Belorusije (39:33), Francija pa je po petih zaporednih zmagah doživela prvi poraz proti Švedski (28:30), ki pa za rokometaše iz dežele galskega petelina ni imel nobenih posledic. O zadnjem potniku za polfinale je odločala tekma med Hrvaško in Poljsko, slavili pa so naši južni sosedi (Duvnjak, Horvat in Štrlek po 6).

Tretji krog drugega dela, skupina 1 (Herning): Makedonija – Španija 22:33 (12:15), Avstrija – Madžarska 25:24 (9:13), Danska – Islandija 32:23 (17.13), končni vrstni red: Danska 10, Španija 8, Islandija 5, Madžarska 3, Avstrija in Makedonija po 2, skupina 2 (Aarhus): Rusija – Belorusija 39:33 (23:17), Francija – Švedska 28:30 (16:14), Poljska – Hrvaška 28:31 (15:14, končni vrstni red: Francija in Hrvaška po 8, Poljska in Švedska po 6, Rusija 2, Belorusija 0.