Nič kaj razveseljive vesti ne prihajajo iz tabora Ilke Štuhec. Slovenske alpske smučarke, ki je blestela v prvem delu sezone, v drugem dosegala slabše rezultate, dokler se ni pred dvanajstimi dnevi na tekmi svetovnega pokala v Altenmarkt-Zauchenseeju na smuku poškodovala. Potem ko je v Švici opravila atroskopijo kolena, se skuša Mariborčanka čim bolje pripraviti na olimpijski nastop, do katerega gotovo ne bo več tekmovala, trenutno pa niti še ne ve, kje bo trenirala.

»Poseg, kakršnega je imela Ilka, v Švici imenujejo toaleta kolena. Ilki so očistili meniskus, pregled križnih vezi pa je pokazal, da so se nekoliko raztegnile, a se niso strgale. Zdravniki so tudi zatrdili, da se lahko Ilka do olimpijskih iger s specialno terapijo in rehabilitacijo pripravi na nastope,« nam je včeraj sporočila Darja Črnko, mama, podpornica in trenerka mariborske alpske smučarke. »Zakaj smo se kljub vsemu odločili za olimpijski nastop? Ker verjamemo, da se lahko nanj Ilka dobro pripravi. Na samem prizorišču bomo videli, kako se bomo lotili priprav in tekem. V ponedeljek naj bi šla Ilka prvič na sneg. Za zdaj še ne vemo, kje bo trenirala,« je sklenila Darja Črnko.

Ženski del svetovnega pokala je imel včeraj trening smuka v Cortini d'Ampezzo, na katerem je bila Tina Maze 14., Maruša Ferk pa je na Tofani dosegla 38. čas (najhitrejša je bila Američanka Julia Mancuso). Ker minuli konec tedna v Dolomitih ni bilo mogoče izpeljati tekem svetovnega pokala, bodo imele alpske smučarke zelo natrpan urnik. Danes (ob 10.15) in v nedeljo se bodo pomerile na superveleslalomu, v petek in soboto pa sta na sporedu dva smuka. Prvi dve preizkušnji bosta nadomestili odpadli iz minulega konca tedna, sobotna in nedeljska pa prestavljeni tekmi iz Garmisch-Partenkirchna.

Zaradi toplega vremena je včeraj odpadel trening smuka v Kitzbühlu, organizatorji pa so bili primorani prestaviti tekmovalni spored. Jutri bo tako slalom, ki je bil po prvem scenariju predviden za nedeljo, v soboto smuk, v nedeljo pa superkombinacija. Danes naj bi bil trening smuka.

»Včeraj smo imeli superveleslalomski trening. Smukaške proge si nismo ogledali, ker nas nanjo niso spustili. Glavni razlog, da je odpadel včerajšnji trening, je bil, da se ponoči ni razjasnilo, temveč je bila v spodnjem delu na progi megla, zaradi katere je bila podlaga mehkejša. Ali bo kitzbühelska preizkušnja klasična ali ne, vam ne znam povedati. Kot vem, imajo organizatorji pripravljenih več scenarijev,« je iz Kitzbühla sporočil Andrej Šporn, ki smo ga vprašali tudi, kako je sprejel dejstvo, da bo olimpijske igre v Sočiju spremljal z domačega naslonjača. »O tem res ne bi govoril tik pred tekmo v Kitzbühlu, ki je zame izjemno pomembna. Kot veste, sem tu v preteklosti dosegal izjemne dosežke, zato se osredotočam le na sobotni nastop, moja naslednja prioriteta pa bo St. Moritz, kjer bodo prihodnji konec tedna tekme svetovnega pokala. Dejstvo je, da v tej sezoni nisem v vrhunski formi, da je sezona zaradi vremena specifična. Dejstvo pa je tudi, da vase verjamem,« je sklenil Šporn.