Občini sta nakopala tri milijone evrov dolga

Spomnimo, da je prvoobtoženi Franc Jazbec obtožen kar sedmih kaznivih dejanj goljufije. Da bi si pridobil veliko premoženjsko korist, naj bi v sodelovanju z drugoobtoženim Stankom Zakelškom z lažnim prikazovanjem in prikrivanjem resničnih razmer zavajal predstavnike bank in finančnih ustanov, da so v času od leta 2001 do 2004 druga za drugo na transakcijski račun Zakelškovega podjetja Hudournik nakazovale visoka posojila. Jazbec naj bi brez vednosti občinskega sveta v imenu občine podpisoval poroštva oziroma asignacijske pogodbe. Z lažnimi dokumenti naj bi prikazoval, da sta občina in javno podjetje Komunala Hudournikova dolžnika. S tem je omogočil, da je podjetje Hudournik prejemalo posojilo, zapletlo pa se je, ko je šlo v stečaj in je približno tri milijone evrov visok dolg resnično morala začeti odplačevati občina.

Franc Jazbec je včeraj skrušeno dejal, da nikoli ni niti pomislil, da bi lahko podjetje Hudournik pristalo v stečaju. Že okoli leta 1995, ko je bila v občini zaradi množičnega odpuščanja v železarni kar 28-odstotna brezposelnost, se je Zakelšek uveljavil kot uspešen poslovnež. Na področju gradbeništva je sodeloval v velikih projektih po vsej Sloveniji, imel je sodobne gradbene stroje, denar in ugled. Leta 2000 je kupil celo dva helikopterja. »Nič ni kazalo, da ne bi zmogel plačevati kreditov,« je včeraj v zagovoru dejal Jazbec, ki je menda takrat, ko je ena od bank upnic blokirala račun občine, doživel velik šok. Takoj se je odpeljal v podjetje Hudournik, kjer mu je računovodja brez olepševanja povedal strašljivo resnico o poslovnih rezultatih podjetja. Bil je tako jezen in zaprepaden, da je takrat z Zakelškom celo fizično obračunal.

Zakelškov odvetnik: Oškodovan je bil Hudournik

Jazbec je priznal, da je res podpisoval asignacijske pogodbe, vendar naj bi to storil samo zato, ker je verjel, da je tudi Zakelšek zastavil svoje nepremičnine in da je podjetje še vedno tako uspešno, kot je bilo nekoč.

»Nikoli nisem imel goljufivega namena. Kot župan sem si zelo prizadeval za razvoj občine,« je še dejal, hkrati pa poudaril, da zaradi velikega zaupanja do podjetnika nikoli ni preveril, ali je občina poravnavala svoje račune do podjetja Hudournik. Zakelšku naj bi torej verjel na besedo, da mu je občina še vedno dolžna za izvedene projekte in da torej ne bo nič narobe, če mu zagotovi poroštvo za kredite.

Zakelšek je poleg goljufij obtožen tudi pranja denarja. Pri svojem podjetju je najel ogromno posojilo, ki ga ni vrnil. Podjetje je torej izčrpal in ga spravil v stečaj. Včeraj je dejal, da to sploh ni pranje denarja, ampak običajna, vsakodnevna transakcija tudi pri preostalih podjetjih. Trdil je tudi, da ni zagrešil nobene goljufije in da se je o vseh poslih, ki jih je opravil v občini Štore, dogovarjal s sedanjim županom Miranom Jurkoškom, ki je bil v tistem obdobju predsednik komunalnega odbora, direktor Komunale in lastnik zasebnega podjetja RC Plan M. Tožilstvu je namignil, češ naj vzame pod drobnogled tudi župana Jurkoška, ki zdaj dela, kot se izrazil, »v veliko hujših oblikah«. Njegov zagovornik odvetnik Andrej Fijavž pa je celo dejal: »Če je kdo pri teh poslih bil oškodovan, potem je bilo to podjetje Hudournik!«

Tretjeobtožena Irenca Ocvirk je bila v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, vodja občinske uprave Občine Štore. Skupaj z Jazbecem naj bi ponaredila zapisnik seje občinskega sveta, ga podpisala in potrdila s pečatom. V njem je bilo zapisano, da občinski svet pooblašča župana za prevzem poroštva, kar pa ni bilo res. Tožilstvo ji očita, da je goljufala, sama pa krivdo odločno zanika.