»Dobili smo elektronsko pošto z grožnjami v ruskem jeziku, če so te grožnje avtentične pa ne vemo. Na OKS nismo strokovnjaki za te zadeve, zato smo o prejeti pošti in njeni vsebini seznanili ustrezne organe, ki sedaj preiskujejo celotno zadevo. Za kako resne grožnje gre, ne vemo, imamo pa informacije, da sta podobne grožnje prejela tudi madžarski in avstrijski olimpijski komite, več pa o vsej zadevi za zdaj ne morem reči,« je za Dnevnik.si dejal predstavnik OKS-a Brane Dmitrovič.

Neuradno smo izvedeli, da se je slovenska policija povezala s kolegi iz Avstrije in Madžarske, kjer so prav tako dobili grožnje zoper njihove olimpijske reprezentance. Po naših informacijah policija ta čas preučuje, za kako resne grožnje gre, nato se bo odločila o nadaljnjih ukrepih.

MOK in Avstrijci v pošti ne vidijo prave grožnje

Iz MOK so medtem sporočili, da so zaradi današnjih groženj v stalnem kontaktu z organizatorji iger v Sočiju, elektronske pošte pa se jim ne zdijo preveč grozeče. »MOK jemlje vprašanje varnosti na OI zelo resno, zato vse kredibilne informacije posredujemo pristojnim varnostnim službam. V današnjem primeru pa vendarle izgleda, da je bila množična elektronska pošta številnim olimpijskim komitejem poslana od naključne osebe iz javnosti, ki ne vsebuje prave grožnje.«

Na neresnost grožen pa opozarjajo tudi Avstrijci, ki so vse skupaj označili za potegavščino. Avstrijski olimpijski komite je namreč sporočil, da naj bi šlo za lažno sporočilo. »Poslal ga je pošiljatelj iz Izraela, ki že nekaj let pošilja podobne grožnje. Sporočilo smo že preverili, saj smo ga dobili že pred dvema dnevoma,« je dejal predstavnik za stike z javnostmi avstrijskega olimpijskega komiteja Wolfgang Eichler.

Madžari kljub grožnjam ne razmišljajo o neudeležbi na OI

Iz Madžarskega olimpijskega komiteja (HOC) so danes že dopoldan sporočili, da so prejeli elektronsko pošto s terorističnimi grožnjami, povezanimi s prihajajočimi olimpijskimi igrami v ruskem Sočiju.

Glavni tajnik HOC Bence Szabo pa je v pogovoru za madžarski dnevnik Nemzeti Sport povedal, da so podobno pismo prejeli tudi na MOK, zaradi groženj pa že poteka preiskava.

»Informacija, da smo prejeli grožnje, žal drži. Besedilo, napisano v ruskem in angleškem jeziku, smo dobili na mednarodni elektronski naslov HOC, neznanci pa so s terorističnimi grožnjami zagrozili madžarski olimpijski reprezentanci v Sočiju in nas posvarili, naj raje ostanemo doma. A HOC zaradi teh groženj nima namena, da se ne bi udeležili olimpijskih iger,« je povedal Szabo.

-v Sočiju so obešene oglasne deske s portreti oseb, ki jih išče policija. (Foto: Reuters)

Slovenska policija: Pismo ne vsebuje grozilne vsebine

Vsebino elektronskega sporočila so podrobno preučili tudi pri slovenski policiji, kjer njegovo verodostojnost še preverjajo, a obenem dodajajo, da pismo ne vsebuje grozilne vsebine.

V sporočilu za javnost so med drugim zapisali: »Slovenska policija v zvezi z udeležbo slovenskih športnikov olimpijskih iger že dalj časa sodeluje z vsemi pristojnimi organi, s katerimi poteka izmenjava informacij in načrtovanje ukrepov za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev olimpijskih iger.«

Ministrstvo za zunanje zadeve v tesnem stiku tudi s predstavniki Ruske federacije

"Ministrstvo za zunanje zadeve spremlja poročila o varnostnih razmerah pred olimpijskimi igrami v Sočiju, vključno z domnevnimi terorističnimi grožnjami, ki so jih danes prejeli olimpijski komiteji različnih držav, med njimi tudi Olimpijski komite Slovenije. Ob tem je ministrstvo ves čas v tesnem stiku s pristojnimi inštitucijami v Republiki Sloveniji kot tudi s predstavniki Ruske federacije," pa so se v sporočilu za javnost odzvali na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve.