Mladinska knjiga tudi letos napoveduje bogat knjižni program tako na področju leposlovja kot tudi priročnikov in učbenikov. Pri izboru leposlovnih del so jim bile v oporo obletnice osebnosti, tako bodo med drugim dve knjigi posvetili otroškim delom Svetlane Makarovič, ob 80-letnici glasbenika Leonarda Cohena pa bodo izdali njegovo biografijo.

Med prevodi Murakami in Barnes

Med literarnimi deli je vodja uredništva leposlovja Andrej Ilc izpostavil dve klasični deli, Cankarjevega Hlapca Jerneja in njegovo pravico ter Živalsko farmo Georgea Orwella, ki ju bosta s svojimi interpretacijami likovno obogatila ilustratorja Damijan Stepančič in Peter Škerl. Poleg knjige, posvečene 100. obletnici Vitomila Zupana, Važno je priti na grič, ki je izšla te dni, se bodo letos poklonili tudi trem pesnikom iz znane četverice avtorjev zbirke Pesmi štirih. Tako bodo v zbirki Kondor izšle Izbrane pesmi Toneta Pavčka, izdali bodo novo pesniško zbirko Cirila Zlobca Biti človek ter delo Kajetana Koviča Labrador, ki bo obogateno s trinajstimi novimi soneti. Med slovenskimi deli je Ilc opozoril še na delo Gabriele Babnik Nočne pokrajine, ki bo imelo po njegovih besedah manj afriškega priokusa, kot smo ga pri avtorici vajeni. Poskrbeli bodo tudi za izdajo z modro ptico nagrajenega romana Romana Rozine Županski kandidat Gams in nominiranega romana Žige Valetiča Optimisti v nebesih.

Med prevodnimi deli se bodo na policah znašli roman Harukija Murakamija Kronika ptiča navijalca, ki so ga na Japonskem izdali leta 1997. Roman je poslovenjen iz japonščine in zato daljši kot v angleški različici. Izšla bosta tudi knjiga zabavnih zgodb Juliana Barnesa Zgodovina sveta v desetih poglavjih in pol ter delo »med novelo in romanom« Amosa Oza Panter v kleti.

Širok nabor raznih priročnikov

Za mlajše bralce pripravljajo prevod knjige Prosti pad Nikolaja Lilina, ki bo junija obiskal Slovenijo, pa Zgodovino pornografije, razvojni roman o odraščanju štirih fantov hrvaškega pisatelja Gorana Tribusona, in knjigo Beatli, ki je delo norveškega avtorja Larsa Saabyeja Christensena o mladih navdušencih nad Beatli in velja za najbolj brani norveški roman vseh časov. Obetata se tudi dve knjigi s težjo tematiko: Zgodovina Gulaga: Taborišča kot posebna civilizacija komunizma izpod peresa Pulitzerjeve nagrajenke Anne Applebaum in delo Roberta Saviana Pogled na svet skozi kokain.

Med priročniki velja po besedah vodje uredništva priročnikov Urške Kaloper omeniti veliko ilustrirano enciklopedijo Rastline in obširno delo Prva svetovna vojna, ki podaja celoten pregled obdobja pred 100 leti. Opozorila je tudi na priročnike slovenskih avtorjev, med njimi knjigo Slavka Zgonca 100 najlepših sobnih rastlin ter vodnik Francija Novaka in Urbana Goloba Po sončnih obronkih Slovenije, predvsem mlajšim bralkam pa bosta namenjeni knjigi Suzane Duhovnik Šivam si in Kuham si; marsikatero žensko bo nagovorila tudi knjiga mlade Danaje Lorenčič Ana v meni: Moje življenje z anoreksijo, je prepričana Kaloperjeva. Obenem je omenila še delo Jožice Leskovar Skrivnost pisave, v kateri razkriva grafologijo.

Med svetovnimi uspešnicami ne bosta umanjkala priročnik Jamieja Oliverja, tokrat je to Prihranimo z Jamiejem, in nova knjiga Rhonde Byrne Junak. Popotniške duše bodo na svoj račun prišle ob knjigi Cheryl Strayed Divja, ljubitelji ptic pa ob monografiji Ptice naših vrtov, polj, sadovnjakov in gozdov Axla Gutjahra. nr, sta