Ameriška akademija za filmske umetnosti in znanosti je včeraj v Hollywoodu razglasila nominacije za letošnje akademijske nagrade, oskarje, ki jih bodo podelili 2. marca. Največ, po deset nominacij sta prejela filma Ameriška prevara in Gravitacija, z eno manj pa jima sledi film 12 let suženj. Ti trije filmi so nominirani tudi za najboljši film, poleg njih pa še Dallas Buyers Club v režiji Jean-Marca Valléeja (biografska drama o bolniku z aidsom, ki je tihotapil nedovoljene tablete), Filomena Stephena Frearsa (film je na sporedu v Kinodvoru), Kapitan Philips, akcijski triler v režiji Paula Greengrassa (temelječ na realnem dogodku, ko so somalijski pirati leta 2009 ugrabili kapitana ameriške trgovske ladje), Nebraska v režiji Alexandra Payna, Ona Spika Jonza (o moškem, ki se zaljubi v računalnik z ženskim glasom in »osebnostjo«) in Volk z Wall Streeta. Filma Ameriška prevara in 12 let suženj sta pred dnevi že osvojila zlati globus za najboljši film.

Za najboljši animirani film so nominirani Krudovi, Jaz, baraba 2, Ernest in Celestina, Ledeno kraljestvo in The Wind Rises (Veter se dviga), za najboljši celovečerni dokumentarni film pa The Act of Killing (Teater ubijanja) v režiji Joshue Oppenheimerja in Signeja B. Soronsena (to je osupljiv dokumentarec z morilci, ki so po padcu Sukarnove vlade pobijali »komuniste«), Cutie and the Boxer Zacharyja Heinzerlinga, Dirty Wars (o ameriških vojnah v Afganistanu, Jemnu in Somaliji) Richarda Rowleyja, The Square (Trg, o egiptovski revoluciji 2011) Jehaneja Noujaima in 20 Feet from Stardom (20 čevljev od zvezdništva, o back up pevcih) Morga Nevilla. Za tujejezičnega oskarja so nominirani belgijski film Alabama Monroe Felixa van Groeningena, italijanska Neskončna lepota Paola Sorrentina, danski Lov Thomasa Vinterberga, kamboška Manjkajoča podoba Rithyja Panha in palestinski Omar Hanyja Abu Assada.

Za oskarja za najboljšo režijo so nominirani Alphonso Curaon, režiser Gravitacije, Steve McQueen (12 let suženj), Alexander Payne (Nebraska), David O. Russell (Ameriška prevara) in Martin Scorsese (Volk z Wall Streeta). Za kipec za najboljšo žensko glavno vlogo se bodo potegovale Amy Adams (Ameriška prevara), Cate Blanchett v Otožni Jasmine, Sandra Bullock (Gravitacija), Judi Dench (Filomena) in Meryl Streep (Avgust: okrožje Osage). Nominirani igralci za glavne vloge so Christian Bale (Ameriška prevara), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta), Chiwetel Ejiofor (12 let suženj) in Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club).

Poleg teh je še vrsta drugih nominacij, med drugim za moške in ženske stranske vloge, za izvirni scenarij in scenaristično adaptacijo, za najboljšo fotografijo, montažo, kostumografijo, masko, izvirno filmsko glasbo in tako naprej. zv