Državno tožilstvo trdi, da je Ecclestone leta 2006 ob prodaji deleža v formuli 1 bavarski banki od Gerharda Gribkowskyja prejel 66 milijonov dolarjev, nato pa mu je vrnil 44 milijonov. S tem naj bi Ecclestone po mnenju tožilstva dosegel, da je delež prodal tistemu partnerju, ki si ga je izbral sam. Gribkowsky je bil zaradi teh denarnih transakcij leta 2012 že obsojen na osem in pol let zaporne kazni.

Ecclestone je vse očitke doslej zavračal in trdil, da nikoli ni storil česa nezakonitega. A sodišče je že ob obsodbi Gribkowskyja poudarilo, da je bančnika v zločin napeljal prav Ecclestone, zanimivo pa je, da bo sojenje tokrat vodil isti sodnik.

Za Bernieja Ecclestona velja, da je iz formule 1 naredil milijardni posel in ob tem dobro zaslužil tudi sam. Marketing v kraljevem avtomobilskem tekmovanju vodi že skoraj štiri desetletja. Bil je tudi med glavnimi pobudniki, da se je del tekmovanj formule 1 preselil v Azijo, saj je evropskim prirediteljem začelo zmanjkovati sredstev za organizacijske pravice.

Kaj se bo zgodilo s formulo 1 v primeru obsodbe?

Denar za Britanca ni težava, saj je že dolgo v "klubu svetovnih milijarderjev". Manj uspešen je bil kot dirkač, zato je že kmalu presedlal med svetovalce in kasneje med solastnike klubov. Tržne pravice za formulo 1 je kupil leta 1977, leto kasneje pa tudi televizijske pravice. Ko je formulo 1 prevzela družba CVC, je postal tudi vodja tega tekmovanja, zdaj pa imperiju grozi sodišče. Kaj se bo v primeru obsodbe zgodilo s tekmovanjem, ne ve nihče, saj naslednik Ecclestona trenutno ne obstaja.

Ecclestone, ki trdi, da ni storil nič napačnega, je oktobra lani na sodišču v Londonu priznal plačila Gribkowskyju. Sam se je takrat opisal kot žrtev, saj je trdil, da je Nemec naj izvajal močan pritisk: "Gribkowskyju sem plačal, ker je grozil, da me bo izsiljeval z davčno ureditvijo za naš družinski sklad, kar bi bilo zelo drago," je takrat dejal Britanec in dodal, da mu je plačal 10 milijonov funtov, vse ostale verzije dogodkov pa je na sojenju, v katerem želi družba Constantin Medien 171 milijonov dolarjev odškodnine, zanikal.

V omenjeni družbi so mnenja, da je Ecclestone svoje delnice družbi CVC prodal prepoceni. Odškodninsko tožbo je zaradi enakih dogodkov napovedala tudi že omenjena bavarska banka, ki želi kar 400 milijonov dolarjev odškodnine.