»Vse večja revščina, po drugi strani pa vse večja dostopnost hitrega interneta in mnogo potencialnih strank s celega sveta privedejo do organizirane zlorabe otrok, pri čemer organizatorji veliko zaslužijo,« so prepričani v britanski agenciji NCA, ki se bori proti kriminalu.

V zlorabe vpleteni tudi starši žrtev

Otroci, ki so jih policisti rešili, so bili stari med šest in 15 let, v njihovo zlorabo pa so pogosto vpleteni tudi njihovi starši. Huda revščina namreč številne mlade sili v prostitucijo in snemanje kibernetskega seksa.

»Raziskava je razkrila nekaj izjemno nevarnih spolnih napadalcev, ki so menili, da za svoja dejanja ne bodo plačali. Mislili so, da je njihova krivda manjša, ker so bili toliko kilometrov stran od kraja zločina. A so ravno tako krivi, kot vsi tisti, ki so otroke fizično zlorabljali,« je prepričan eden od vodilnih preiskovalcev primera.

Najprej prek spleta, nato v živo na Filipine

Operacija Endeavour se je začela leta 2012, ko je policija odkrila opolzke posnetke na računalniku britanskega pedofila. Timothy Ford je bil marca lani obsojen na osem let in pol zapora, njegov pomagač Thomas Owens pa je bil spoznan za krivega štiri mesece kasneje.

Oba sta preiskovalcem povedala, da sta plačala za zlorabe otrok v živo prek interneta in naj bi načrtovala potovanje na Filipine, kjer naj bi se sestala z žrtvami.