»Nismo imeli kaj čakati. Moramo vedeti, kakšne težave ima. Pregled je bil že dlje načrtovan, po novih težavah pa je bil nujen. Dobra plat novih težav in pregleda je, da bomo že pred olimpijskimi igrami vedeli, kaj je vzrok. Sumim, da so nove težave predvsem posledica stresa po zadnji tekmi v Ruhpoldingu, ko je z dolgo pričakovano uvrstitvijo na zmagovalni oder doživel odrešitev, in to celo brez vrhunske tekaške forme. Sledile so razne obveznosti, neredna prehrana, in ko dodamo njegov občutljiv želodec, je seštevek lahko tudi takšen. Danes na treningu bomo videli, v kakšnem stanju je, in se odločili glede nastopa v petek,« je Velepec pojasnjeval ozadje težav, za katere so zdravniki 26-letnemu biatloncu iz Mrkopalja predpisali terapijo s tabletami.

Tako imajo v slovenski reprezentanci še eno skrb več, pa tako dobro je že kazalo po Ruhpoldingu. V Antholzu, zadnji biatlonski postaji pred olimpijskimi igrami, naj bi bilo vse usmerjeno proti Sočiju. Zadnje tekme so zadnji test forme. Ob tem, da se nastopa v Anterselvi večina zelo razveseli, saj je okoli njih končno zimska idila, kulisa Dolomitov in sonce. Preizkušnje so na podobno visoki nadmorski višini, kot bodo nad Sočijem, in imajo že zaradi tega s tekaškega dela večjo težo.

Velepec je za današnji sprint (ob 14.30) Teji Gregorin pripravil posebno nalogo. Potem ko še ni zmogla priti med deseterico v sezoni, je trener odločen, da mora spremeniti taktiko. Naloga bo hiter start. To je odsek, kjer Ihanka, ki ima že šestnajst nastopov na olimpijskih igrah tudi kot tekačica v sprintu, skupno pa ima šest uvrstitev med deseterico, vedno izgubi daleč največ časa. »Na zadnjem sprintu pred olimpijskimi igrami ne gre več odlašati. Mora pritisniti na plin od prvega metra. Mislim, da ne bi smela imeti težav pri tem, da zdrži visok ritem vseh sedem kilometrov in pol. Tudi tedaj jih ni imela, ko je slabše tekla. In sedaj tudi strelja hitro ter mora narediti, kar je mogoče. In kar je nemogoče. Le tako lahko pride do vrhunskega dosežka, ki si ga tudi zasluži. V prvih kilometrih nima kaj hraniti moči. Njen čas bomo merili že po 300 metrih. V prvih dveh kilometrih in pol ne sme zaostati več kot 10 ali 12 sekund. Tudi če na koncu omaga, bomo vsaj vedeli, pri čem smo. Če pa ji uspe, bo to najboljši odmerek samozavesti,« je pojasnil pristop, ki ga želi od najboljše biatlonke.

Andreja Mali bo o poti v Soči izvedela šele po 21. januarju. To je ključni datum, do katerega morajo nacionalni olimpijski komiteji na IBU sporočiti, koliko dodeljenih kvot so zapolnili. In morebitna nezapolnjena mesta bodo razdelili s posebnimi povabili. Tihi dogovor naj bi bil, da eno dobi Slovenija. mm