Če bi Salzburg leta 2007 dobil organizacijo letošnjih zimskih olimpijskih iger, bi bila olimpijska prizorišča doslej najbližja Sloveniji. Celo nekaj sto kilometrov bližja kot v Sarajevu pred 30 leti. Tekmovanja v hitrih disciplinah alpskega smučanja bi potekala v Altenmarkt-Zauchenseeju, kjer so se minuli konec tedna po treh sezonah znova merile najboljše alpske smučarke sveta. Slovenski delež je bil s šestim, dvanajstim, 16. in 20. mestom po zaslugi Tine Maze in Maruše Ferk na smuku in superkombinaciji opazen, ne pa tako viden kot pri smučarskih letalcih v bližnjem Bad Mitterndorfu na avstrijskem Štajerskem.

Sedmo evropsko prizorišče sezone se je pokazalo v krasni zimski idili s sicer previsokimi temperaturami okoli ledišča. »Lep smuk, lepa proga, lepo je smučati tu. Vreči se je treba na glavo in obvladati visoko hitrost,« je enega najatraktivnejših smukov v ženskem svetovnem pokalu, ko hrabre alpske smučarke že po treh sekundah pri naklonu 68 stopinj dosežejo hitrost 100 km na uro, opisala Tina Maze. Tretji čas edinega treninga smuka je sicer obetal več kot končno dvanajsto mesto Tine Maze. Tudi sam nastop je dolgo časa obetal več kot končno uvrstitev. Črnjanka je bila do zadnjih 20 sekund ves čas v prednosti pred do tedaj vodilno Mario Höfl Riesch, nato pa je v spodnjem delu storila napako, ki jo je drago stala. V ciljni areni je sledil preblisk najboljše slovenske športnice. Potem ko je še minulo sezono znala točiti solze po drugih ali tretjih mestih, po katerih je vedela, da ni dosegla smučarske popolnosti, je bila po dvanajstem mestu polna pozitivne energije. Več kot očitno je bilo videti, da je sprememba v ekipi s prihodom novega trenerja Maura Pinija dobro dela.

Tina Maze: Z Maurom Pinijem laže premagujem prepreke

»Z Maurom sva se zelo dobro ujela. Na ogledu sodelujeva odlično. Še vedno nisem povsem dojela, da sodelujem s tako dobrim trenerjem, kot je Mauro. Vedno sem ga imela za enega najboljših trenerjev v svetovnem pokalu, vedno sem imela do njega spoštovanje. Imela sem srečo, da se je priključil ekipi, saj v tem obdobju ni na voljo veliko trenerjev. Vsi smo navdušeni nad občutji v ekipi. Zdaj je bistveno lažje premagovati dnevne prepreke, potovati, si ogledovati proge in napadati,« je o novosti v ekipi navdušeno pripovedovala Tina Maze. »Sodelovanje z novim trenerjem se že pozna pri smučanju. Več si upam. Predvsem v slalomu. Morda bodo vsi govorili, da je moje boljše smučanje posledica tega, da je prišel v ekipo Mauro. Ampak šport je sestavljanka, ki se mora sestaviti, da lahko posežeš po boljšem rezultatu. Ko vse 'štima', pa veste, kaj lahko naredim. Takrat sem pripravljena več tvegati. Ko tega ni, mi zmanjka volje in tudi takšno me dobro poznate. Ne manjka več veliko mozaikov do popolne slike. V ekipi vlada mirnost, ki je manjkala. Sicer je trenutno bolj stresno obdobje, a so občutki dobri in prepričana sem, da bo vsem bistveno lažje.«

Izkušene tekmovalke so bile na smuku v ospredju, prednjačile pa so Avstrijke, ki se borijo za olimpijsko vozovnico. Z zmago, na katero je čakala dve leti, si jo je bržčas priborila 32-letna Elisabeth Görgl, sicer tudi olimpijska smukaška zmagovalka. Svoje zadnje zmage gotovo ne bo nikoli pozabila. Ne zgolj zaradi dejstva, da je tekmice matirala z veliko prednostjo (rojakinja Anna Fenninger je zaostala za 56 stotink, Maria Höfl Riesch pa 63 stotink), temveč zaradi prigode pred startom. Ko se je zjutraj vozila z avtom iz Altenmarkta navkreber proti Zauchenseeju, ji je namreč zmanjkalo bencina. Vsa iz sebe je nastavila palec desne roke, štoparki se je hitro nasmehnila sreča, ko ji je voznik v enem od avtov odstopil nekaj dizelskega goriva. Na ogrevanje je prihitela z zamudo, a pravočasno, v cilj pa predčasno. Z zmago je prekinila več kot 700 dni dolg avstrijski smukaški post v zmagah, ki je trajal od preizkušnje v Bad Kleinkirchheimu januarja 2011, ko je bila prav tako na vrhu Elisabeth Görgl.

»Vesela sem, da se je Lizz pobrala. Tudi zato, ker me malce spominja name in mi je v nekaterih lastnostih podobna. Res se je vrgla dol in si zaslužila zmago. Zanimivo je, ker v tej sezoni zmagujejo različne tekmovalke, tako da ni monotono. Vse je še odprto. Če imam kaj olimpijske mrzlice? Nimam, se pa na olimpijske igre pripravljamo,« je razplet in bližajoč se vrhunec sezone komentirala Tina Maze.

Dogovor s Pinijem za zdaj le ustni

Medtem ko je Andrea Massi znova čustveno spremljal smukaški nastop Tine Maze, od katerega je rezultatsko pričakoval več, je areno zapustil z dvignjeno glavo. »Tina je s tremi četrtinami proge opravila zelo dobro, zadnja četrtina pa je bila slabša. Tina je naredila napako, ker ni pričakovala tako velike hitrosti pri izhodu iz gozda. To pomeni, da je začela funkcionirati na visokih obratih, kar je seveda dobro,« je uvodoma dejal Andrea Massi, nato pa podoživel začetke sodelovanja z novim trenerjem: »Sredi sezone ni preprosto najti novega trenerja. Vedel sem, da je bila sprememba nujna. Verjetno bi bila dobrodošla že prej, a so me uvrstitve Tine na zmagovalni oder zmedle. Stvari niso šle po načrtih, zato je bilo treba nekaj spremeniti. V naši ekipi je sistem podrejen tekmovalki in ni namenjen samemu sebi.«

»Pogodbe s Pinijem nimamo podpisane. Dolgo se poznava in mi zaupa na besedo. Z nami bo gotovo do konca sezone. Detajle bomo sicer dali na papir v teh dneh. Ko sem začel samostojno pot s Tino, je bil Mauro trener Lare Gut. Večkrat sva bila na progi na isti točki in izmenjavala mnenja. Ko sem ga poklical, sem mu sprva rekel, naj se usede. Odgovoril je, da sedi. Vedel je, zakaj ga kličem. Hitro se je odločil ter dokazal, da je hraber, kakršen je bil vedno. In takšni ljudje sodijo v našo ekipo,« je sklenil Massi.

Marie Michele Gagnon si je včeraj na superkombinaciji z odličnim slalomom priborila prvo zmago v svetovnem pokalu. Kanadčanki je poleg drugouvrščene Avstrijke Michaele Kirchgasser najbolje uspel slalom, ki ga je postavil Mauro Pini, razdalje med vratci pa so bile daljše, kar je nekatere smučarke uspavalo. Tudi Tina Maze se na slalomu ni znašla, saj se ji je po superveleslalomu (bila je šesta) obetala boljša uvrstitev kot končno šesto mesto. Drugič v dveh dneh se je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra uvrstila Maria Höfl Riesch ter prevzela skupno vodstvo svetovnega pokala.

»Želim si izpeljati vožnjo brez napak, na katero še čakam. Kljub napaki sem bolj zadovoljna s superveleslalomskim nastopom, precej manj s slalomskim. Veselilo me je predvsem, kako sem si z Maurom ogledala progo. Končno si spet tudi v tej disciplini upam napasti,« je svoj nedeljski nastop ocenila Tina Maze.

Najboljši konec tedna po poškodbi v svetovnem pokalu je v Altenmarkt-Zauchenseeju doživela Maruša Ferk. Slovenska smučarka je bila na smuku 20., včeraj pa 16. »Na smuku sem imela nekoliko višja pričakovanja, saj sem bila na treningu sedma. Počutila sem se sproščeno in odločno. Zavoji so mi bili všeč, saj sem pred in po novem letu trenirala več slaloma. Včeraj je bil superveleslalomski nastop dober (Maruša Ferk je dosegla 17. čas – op. p.). Bila sem sproščena in napadalna, zato sem zadovoljna, čeprav sem delala napake. Želela sem si uvrstitve med deseterico. V Altenmarktu sem se končno počutila tako, kot sem si želela na začetku sezone. Počutim se zmožna dosegati dobre uvrstitve. Tekme si bodo sledile in upam, da bom na njih še napredovala,« je optimistično sklenila Maruša Ferk. Ilka Štuhec doživlja težke čase. Po vrnitvi iz Severne Amerike v Evropi ne najde prave forme, za nameček pa je po smukaškem nastopu začutila bolečine v kolenu, zaradi katerih je izpustila včerajšnji kombinacijski nastop.