Do občinskega nakazila prek strankarske pogostitve

Stranka, katere člana sta Bojan in Mitja Kontič, je predlagala, da občinsko dotacijo (gre za denar, ki ga od občine dobivajo stranke s predstavniki v občinskih svetih), ki bi jo občina nakazala na njen račun, nakažejo na račun samostojnega podjetnika Mitje Kontiča, s čimer bi poravnali stroške pogostitve občanov ob pohodu okoli Škalskega jezera. »Pohod je septembra organiziral območni odbor stranke SD Velenje,« so pojasnili na sedežu stranke. Da pri tem ni nič spornega, meni tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK), saj občina pri samostojnem podjetniku, ki je županov sin, ni naročala blaga ali storitev.

Česar pa po mnenju komisije ne bi mogli trditi za 1463 evrov vredno nakazilo, ki ga je Mitja Kontič prejel od Mladinskega centra Velenje. V tem primeru je šlo, kot pojasnjujejo na občini, za plačilo zakupa lokala z vsemi gostinskimi storitvami vred za okoli sto mladih ustvarjalcev, ki vse leto sooblikujejo tako program omenjenega centra kot tudi festival mladih kultur Kunigunda, ki je v Velenju najpomembnejši kulturni dogodek leta. »Mladinske organizacije so ob koncu leta takšno zabavo pripravile že tretje leto zapored in vsako leto so se družili v lokalu Pleja cafe, ki ga ima zdaj v najemu županov sin, zato odločitve niso spreminjali niti lani. Ne nazadnje je omenjeni lokal za tovrstna srečanja tudi najprimernejši,« pravijo na občini. Kot pojasnjujejo na KPK, omejitev poslovanja po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije za poslovanje mladinskega centra, ki je javni zavod in katerega ustanovitev je velenjska občina, ne velja. A prav to, kot ugotavlja komisija, predstavlja vse večjo zakonsko praznino. »Ker torej javni zavod ne zaposluje funkcionarjev, omejitev poslovanja zanj ne velja,« pravijo na KPK.

Lokal ob jezeru mu je oddal Premogovnik Velenje

Sicer pa najdemo lokal Pleja cafe v sklopu Avtokampa Jezero, ki ga je velenjski Premogovnik maja lani oddal v najem ravno županovemu sinu. Naključje ali ne, župan je lani ob dnevu rudarjev opravil častni skok čez kožo in bil na tej množični prireditvi tudi slavnostni govornik, tudi sicer pa je znan kot velik politični podpornik Premogovnika Velenje. Kot zatrjuje predstavnica za stike z javnostmi Tadeja Jegrišnik, je postopek za odpiranje in izbor ponudnika za oddajo kompleksa vodila posebna komisija, v kateri so bili člani strokovnih služb s pravnega, investicijskega in tehničnega področja. Na podlagi prispelih ponudb, analize in meril iz razpisne dokumentacije je komisija izbrala samostojnega podjetnika Mitjo Kontiča, pogodba o najemu pa je bila podpisana konec maja za dobo petih let. »Mitja Kontič je bil med vsemi šestimi ponudniki najprimernejši in najugodnejši. Predložil je najbolj kakovosten program in ponudil ustrezno najemnino. Pritožb zoper izbiro ni bilo,« je izbiro pojasnila Jegrišnikova.

Očitno pa Mitji Kontiču podjetništvo ne gre najbolje od rok. Konec lanskega leta se je na spletnem portalu, ki je med Velenjčani zelo priljubljen, znašlo pismo ogorčene študentke, ki ji je Mitja Kontič od oktobra ostal dolžan plačo za opravljeno študentsko delo v Pleja cafeju. Ker denarja ni dočakala, je na to kar javno opozorila, s tem pa sprožila plaz kritik, ki niso letele le na županovega sina, temveč tudi župana samega, češ, da si tega ne bi smel dovoliti. Na silvestrovo se je stvar le razpletla, študentka pa se je županu kar javno zahvalila za posredovanje. Ker se nam Mitja Kontič na telefonsko številko, ki je objavljena v telefonskem imeniku, ni oglasil, smo pobarali župana, če je pri tem res odigral ključno vlogo. »Dejstvo je, da ima sin težave pri poslovanju, saj prihodkov v tem času, ko je zunaj sezone lokal zaprt, ni, stroški pa so,« je dejal in dodal, da je imel zaradi tega pokvarjene tudi praznike.