Spomladanske temperature

Razmere na tem klasičnem prizorišču svetovnega pokala je dodobra skrojilo vreme oziroma za ta letni čas pretoplo vreme. Zaradi spomladanskih temperatur so organizatorji imeli veliko težav z utrjevanjem proge. Najboljše pogoje so tako imeli tekmovalci z najnižjimi številkami. Na prvi progi je Fanara, ki je startal kot prvi, izkoristil priložnost in s svojo vožnjo postavil najhitrejši čas. Najbolj se mu je, z zaostankom 69 stotink sekunde, približal rojak Alexis Pinturault. Američan Ted Ligety je na tretjem mestu zaostal že 89 stotink sekunde. Vodilni v veleslalomskem seštevku Avstrijec Marcel Hirscher je vpisal četrti čas, od Ligetyja pa je bil počasnejši le pičlo stotinko.

Temperature, kazalci na termometru so se ustavili pri prijetno toplih 13 stopinjah, so bile še višje na startu druge proge. Med največjimi osmoljenci je bil Ligety, najboljši veleslalomist minule zime, ki je odstopil. Drugouvščeni po prvi vožnji Pinturault je klonil pod težo pritiska, zapravil prednost ter zasedel četrto mesto, vodilnega po prvi vožnji 32-letnega veterana Fanaraja pa je le desetinka ločila od prve zmage v svetovnem pokalu. Na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Razmere izkoristil Neureuther

Zato pa je razmere na pragu regularnosti izkoristil 29-letni Neureuther ter s sedmo zmago v svetovnem pokalu, prvo veleslalomsko, prehitel slovitega očeta Christiana, s katerim se je izenačil po slalomskem slavju v Bormiu. Neureutherja od najboljšega Nemca v zgodovini alpskega smučanja Markusa Wasmeierja ločita le še dve zmagi. Neureuther je bil z zaostankom sekunde in 32 stotink šele sedmi po prvi vožnji, nato pa se je na drugi progi z brezhibno vožnjo vpisal v zgodovino, po letu 1973 in Maxu Riegerju je namreč Nemec znova osvojil veleslalom za svetovni pokal.

Hirscher ubranil vodstvo v veleslalomskem seštevku

V veleslalomskem seštevku je Hirscher (380) ubranil vodstvo, pred drugouvrščenim Neureutherjem (305) pa ima 75 točk prednosti. V skupnem seštevku vodi Norvežan Aksel Lund Svindal (652), tokrat je bil 12., drugi je Hirscher (575).

Tako 21-letni Kranjec, ki je vpisal svoj 11. start v svetovnem pokalu, ter vrstnik Žerak, ki je šele tretjič nastopil na tekmah najvišje ravni, sta danes debitirala na veleslalomih v Adelbodnu. A s svojima debijema ne moreta biti zadovoljna. Slovenca z visokima startnima številkama na že precej načeti progi nista bila niti najmanj konkurenčna najboljšim, daleč pa sta bila tudi od repa trideseterice. Kranjec, startal je kot 53., je zaostal 5,11 sekunde in zasedel 39. mesto, Žerak s startno številko 68 pa je bil še počasnejši ter je z zaostankom več kot sedmih sekund (7,01) zasedel 53. mesto od 56 tekmovalcev, ki so prišli v cilj. Na petih doslej izpeljanih veleslalomih je osem točk za slovenski tabor vpisal le Kranjec s 23. mestom na veleslalomu v Adelbodnu. Kranjec in slalomist Mitja Valenčič imata sicer edina v slovenskem moškem taboru potrjeni olimpijski normi za Soči.

V Adelbodnu bo v nedeljo na sporedu še slalom.