Največ pričakovali od Mazejeve

Slovenci smo največ pričakovali od Tine Maze, predvsem zato, ker je naša najboljša smučarka v letošnji sezoni najboljše rezultate dosegla ravno v kraljevski disciplini. Smuk je končala na 12. mestu (+1,37).

Mazejeva je prvo tekmo pod vodstvom novega trenerja Maura Pinija začela s številko 17 takoj za Höfl-Rieschevo. Slednja je kot prva iz najboljše sedmerice pokala prevzela vodstvo z več kot pol sekunde prednosti pred tedaj vodilno Španko Carolino Ruiz Castillo.

Mazejeva je začela odločno in odlično, po sedmih in treh stotinkah prednosti na uvodnih dveh merjenjih časa je pri tretjem pred Nemko povedla za 0,23 sekunde. Potem pa je v zaključku v ostrem zavoju zašla iz idealne smeri in prišla preveč v spodnji del položnejšega dela smučišča. Tedaj je izgubila skoraj tri desetinke, do cilja pa nato, ko ni bilo več nobene izrazite daljše strmine, še pol sekunde. V tem kratkem odseku je zapravila boj za sam vrh.

Görglova presenetila Fenningerjevo

Po nastopu najboljših smučark v skupnem seštevku lanske zime, Mazejeve in Höfl-Riescheve, je vse najprej prehitela Fenningerjeva. Sprva je kazalo, da bo krepko porazila tekmice, saj je njena prednost iz dobre četrt sekunde narasla na zadnjem merjenju pred ciljem na skoraj tri četrt sekunde, nato pa se je v zaključnem delu stopila na manj kot desetinko.

Dvaintridesetletna Görglova je bila edina med vsemi, ki je vse dele proge presmučala dobro in je slab mesec dni pred olimpijskimi igrami v Sočiju napovedala, da bo treba nanjo resno računati v boju za medalje. Z več kot pol sekundno prednostjo je dvakratna svetovna prvakinja iz leta 2011 dosegla svojo peto zmago v pokalu, prvo po dveh letih in šele drugo v smukih. V Bad Kleinkirchheimu je 7. januarja 2012 zabeležila zadnjo žensko avstrijsko smukaško zmago.

Höfl-Riescheva izgubila vodstvo v svetovnem pokalu

Höfl-Riescheva kljub tretjemu mestu ni ohranila vodstva v svetovnem pokalu in je s 671 točkami druga za Fenningerjevo (677), tretja je Tina Weirather iz Liechtensteina (659), ki je bila tokrat četrta. Mazejeva je šesta (471). Höfl-Riescheva je s 77. stopničkami v karieri sedaj najboljša Nemka in je prehitela Katjo Seizinger, ter je edina v zgodovini tega športa, ki ima po 25 uvrstitev med prve tri tako v slalomu kot tudi v smuku.

Zelo dobro je startala Štuhčeva, bila med najboljšimi pri prvih dveh merjenjih časa, tretja pri drugem, nato pa je padla na 12. in do zadnjega vmesnega časa pred ciljem izgubila skoraj dve sekundi in ostala daleč od točk za svetovni pokal na 41 mestu. Ferkova je bila na vrsti proti koncu startnega seznama in je nastopila povsem drugače. Pri prvih dveh merjenjih časa je bila še precej za dvajseterico, po 15. predzadnjem času (+1,39) pa ji je na koncu uspelo zasesti 20. mesto.

Julia Mancuso očitno edino pravo udarno ime ženske ekipe ZDA v hitrih disciplinah

Dve stotinki in mesto za Mazejevo je končala najboljša Američanka Julia Mancuso, ki bo očitno edino pravo udarno ime ženske ekipe ZDA v hitrih disciplinah na OI, saj Stacey Cook (22.) in Leanne Smith (25.) nista v dobri formi. Lindsey Vonn je nastop v Sočiju odpovedala že v začetku tedna, za ta korak pa se je danes odločila tudi Alice McKennis, ki je januarja lani v St. Antonu s smukaško zmago dosegla svoje edine stopničke doslej. Marca pa je nato padla na smuku v Garmisch-Partenkirchnu in si poškodovala desno golenico, ki pa je še ni povsem pozdravila.

V nedeljo bo v Altenmarkt-Zauchenseeju na programu še superkombinacija.