Osrednja slovesnost ob 72. obletnici dražgoške bitke bo jutri ob 12. uri, kot po navadi pred spomenikom v Dražgošah. Slavnostni govornik bo Viktor Žakelj, za kulturni program bodo poskrbeli Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, Harmonikarski orkester Železniki, baritonist Tone Habjan ter učenci podružnične šole v Dražgošah. »Dogodkov v Dražgošah ne bi bilo brez poljanske vstaje decembra 1941, ko so se borci Cankarjevega bataljona tri dni borili s sedemkrat številnejšim nasprotnikom. V tem času se jim je pridružilo še 300 novih tovarišev. Bataljon se je umaknil na Dražgoše, po poti, ki se danes imenuje po Cankarjevem bataljonu. Dražgoška bitka in dogodki po njej so simbol domoljubja in velikega trpljenja. Velika tragedija se je zgodila po umiku partizanov, ko so Nemci ustrelili 41 domačinov, ostale pa izselili, vas požgali in zaminirali ter še za dve leti prepovedali vnovično naseljevanje. O teh dogodkih so slišali zavezniki druge svetovne vojne, naša naloga pa je, da ohranimo spomin nanje,« je opozoril predsednik organizacijskega komiteja Drago Štefe.

Loški muzej je v četrtek v Domu Cankarjevega bataljona v Dražgošah odprl svojo tretjo stalno razstavo. Prva pripoveduje o zgodovini vasi pred drugo svetovno vojno, druga o usodi borcev in vaščanov, tretja pa bo predstavila povojno obnovo in razvoj vasi. »Osvetlili smo obdobje, ko se domačini vrnejo domov, obnovijo vas ter obudijo kulturno in družabno življenje. Vaščani so se najprej lotili izgradnje ceste, prvih nekaj let so živeli v lesenih barakah, kjer so si uredili tudi cerkev in šolo. Po nekaj letih so zgradili hiše, cerkev leta 1966, šolo pa leta 1953. Zacvetelo je tudi kulturno in društveno življenje,« je razložila direktorica muzeja Jana Mlakar.

Prireditev v spomin na dogodke izpred več kot 70 let pa je tudi vsako leto bolj športnega značaja. Kar po enajstih poteh se bo v nedeljo v Dražgoše zgrinjalo na tisoče pohodnikov. Najdaljšo tradicijo ima pohod po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni, ki se ga je v 35 letih udeležilo že devet tisoč ljudi. Za letos je napovedana zelo visoka udeležba, zato vodja pohoda Jože Stanonik opozarja na pravočasen prihod do kmetije Košir pod Pasjo ravnjo, kjer naj bi se začeli zbirati danes po deseti uri zvečer in se na pot odpravili malo pred polnočjo. Odhod avtobusa iz Škofje Loke bo sicer ob osmih zvečer, prav tako bo v nedeljo organiziran prevoz iz Dražgoš nazaj. Za najbolj zahtevnega velja pohod iz Železnikov prek Ratitovca, ki se prav tako začne ob polnoči in traja deset ur. »Na poti bomo imeli tudi nekaj snega. Pri organizaciji nas sodeluje 40 prostovoljcev in še vedno smo poskrbeli za varnost, opažam pa tudi, da se tega pohoda res udeležujejo le najbolj utrjeni,« je dejal vodja pohoda Lojze Lotrič.