Čudna so življenjska pota, ko se nekega dne prepletejo. Najnovejša poslovna združitev kaže, da v preteklost ne gre preveč drezati. Da je, ko se združita dve življenjski poti, bolje razmišljati o sedanjosti in prihodnosti. Tako bi lahko sklepali o novem trenerju Mauru Piniju in ekipi Tine Maze, ki sta po besedah iz prve roke včeraj odlično začela sodelovanje.

Natanko dve leti je minilo od tekem svetovnega pokala v avstrijski koroški zimski meki Bad Kleinkirchheimu, ki se je tedaj v slovenskih medijih pojavljala predvsem zaradi zakoncev Karner. Tedaj je v ciljni areni kljub uspehu Tine Maze, ki je bila na superveleslalomu druga, vladalo napeto ozračje. Izkazalo se je, da je švicarska reprezentanca vložila protest zaradi športnega spodnjega perila Tine Maze. Tedaj je bil glavni švicarski trener Mauro Pini, ki je položil smešno nizko kavcijo v višini 100 švicarskih frankov. Protest zaradi domnevne preslabe zračnosti športnega perila Tine Maze je bil zavrnjen, so pa Švicarji za 100 frankov dobili vpogled v opremo Tine Maze. Vodja ekipe Andrea Massi je bil tedaj zelo kritičen do Švicarjev. »Moti me dejstvo, da se Švicarji, s katerimi redno treniramo skupaj in jih Tina na treningih premaguje kot za stavo, spravijo na tako majhno ekipo, kot smo mi, ne vložijo pa protesta proti italijanski ali avstrijski ekipi,« je komentiral Andrea Massi.

Po sezoni 2011/12 je Pini presedel na mesto strokovnega komentatorja švicarske televizije v italijanskem jeziku RSI. Dve leti po dogodku pa sta se poti Maura Pinija in Tine Maze znova prekrižali. Prva razveseljiva vest s terena je prišla včeraj, ko je Črnjanka v Altenmarktu na prvem treningu smuka dosegla tretji čas, potem ko je zaostala le za Anno Fenninger in Laro Gut. Izkazala se je Maruša Ferk, ki je zasedla sedmi čas. Danes bo v Altenmarktu drugi trening smuka, jutri smukaška tekma, v nedeljo pa prva superkombinacija v sezoni.

Kaj pomeni menjava trenerja za Tino Maze slab mesec pred začetkom olimpijskih iger, smo vprašali starosto slovenskega alpskega smučanja Toneta Vogrinca. »Kar zadeva psihološki vidik, lahko takšna sprememba na Tino vpliva zelo dobro. Prepričan sem, da bo novi okrepitvi vsaj na začetku zaupala precej bolj, kot je nekdanjemu trenerju,« pravi Tone Vogrinec. »Po drugi strani novi trener Tine v tako kratkem času ne more naučiti česa posebnega. Ni pa treba biti preveč pameten za ugotovitev, da je Tina v tej sezoni smučala preveč grobo, na silo, na moč. In naloga novega trenerja je, da jo sprosti. Da ji pokaže smučanje mlajših tekmovalk, ki nastopajo neobremenjeno. In takšnemu načinu smučanja naj bi se približala tudi Tina, ki se je znašla v položaju, ko slabše ne more biti,« je nadaljeval Vogrinec.

»Tini se lahko zgodba o uspehu hitro obrne navzgor. V tej sezoni je pokazala nekaj dobrih smučanj na eni progi v tehničnih disciplinah, nikoli pa ne na dveh. Če je sposobna dobro smučati na eni progi, je gotovo tudi na dveh. Menim, da jo že ta konec tedna v Altenmarktu čaka zelo pomemben konec tedna. Z dobrim rezultatom in pozitivnim vzdušjem lahko dobi krila,« pravi Vogrinec in zaključuje: »Ali je nov trener prava rešitev, se bo pokazalo kmalu. Če je jedro problema odnos med Tino in Massijem, potem bo najboljši smučarki težko pomagati.«