Prebivalcem vasice Podporezen v Baški grapi, ki lahko pridejo do zdravnika, trgovine in služb le peš, čez ozek, osem metrov dolg lesen mostiček, je povezavo do vasi načelo že deževje pred novim letom, minuli konec tedna pa se je del ceste zaradi razmočenega terena popolnoma ugreznil. V zaselku Podporezen, tri kilometre nad Petrovim Brdom, živi 16 ljudi – del na območju občine Tolmin, del na območju občine Železniki. Med njimi sta dve mladi družini, starejši par, ki pogosto potrebuje zdravniško oskrbo, ravno včeraj pa je čez mostiček v kranjsko porodnišnico odšla tudi nosečnica, žena Andreja Jenstrleta.

Popoldne se je Andrej Jenstrle domov že vračal z lepo novico o naraščaju v Podporeznu. »K sreči sem ravno tisto dopoldne, preden se je sprožil plaz, odšel z avtom pogledat razmere in uspel avto prepeljati na drugo stran. Ženo sem za nekaj dni peljal k staršem v Železnike, a ko so nam uredili mostiček, je prišla nazaj. Zjutraj, ko so se začeli popadki, nisva dolgo čakala, ampak kar hitro odšla v dolino, čez most do avta in potem naprej do porodnišnice,« je včeraj vesel pripovedoval Jenstrle. Prepričan je, da bodo razmere kmalu uredili, saj sta župana obeh občin pripravljena pomagati. Slaba dostopnost je večja težava, če bi bila v vasi potrebna kakršna koli intervencija, na primer gasilcev ali zdravniške ekipe. Pri Jenstrletovih se ukvarjajo z gozdarstvom, v takšnih razmerah pa do njih zdaj ne more kamion, ki bi odpeljal sicer velike količine lesa, ki ga imajo pripravljenega po zadnjem vetrolomu. Če bo potrebno na kamione čakati predolgo, jim lahko škodo naredijo še lubadarji, pojasnjuje Jenstrle.

Že po prvem polzenju terena so upali, da bodo tega utrdili s pomočjo železniških tirnic, a se rešitev ni obnesla. Borut Rovšček, ki je na Občini Tolmin zadolžen za naložbe, pojasnjuje, da si bodo teren v teh dneh ogledali z geomehaniki in najprej pridobili smernice za kratkoročno rešitev, sledili pa bodo natančnejši pregledi in geološka ocena, od katere bo odvisna trajna obnova edine prevozne ceste v Podporezen. Ker za spodnji odsek te trikilometrske strme ceste skrbi Občina Tolmin, zgornji pa je v domeni Občine Železniki, sta si stanje na terenu že ogledala oba župana, Uroš Brežan in Anton Luznar. Brežan je napovedal, da bosta občini s skupnimi močmi v najkrajšem možnem času poskušali zagotoviti prevoznost edine ceste do vasi, k obnovi pa bosta poskušala vključiti tudi državo.