Korenine incidenta segajo v leto 2008, ko se je Irvine v nekem nočnem lokalu stepel z Gabrielom Morattijem, sinom nekdanje županje tega mesta Letizie Moratti, ki je bila tudi italijanska ministrica za izobraževanje.

Kot poroča časnik Irish Times, je prepir in pretep nastal zaradi sporočila SMS, ki naj bi ga Irec poslal nekdanjemu dekletu Morattija. Oba vpletena v pretep, oba sta med obračunavanjem staknila lažje poškodbe, sta eden drugega ovadila zaradi napada in povzročitve telesnih poškodb.

A čeprav sta oba nazadnje dobila enako kazen, pol leta zapora, ni verjetno, da bosta tudi zares morala za rešetke. Ko se bodo sodni mlini - proces je do današnjega izreka kazni trajal tri leta - prebili čez pritožbe na različnih stopnjah, bo primer konec leta 2015 že zastaral, so še zapisal pri Irish Timesu.

Eddie Irvine je v formuli 1 vozil med letoma 1993 in 2001 za moštva Jordan, Ferrari in Jaguar. Vrhunec kariere je bila sezona 1999, ki jo je skupno končal na drugem mestu za prvakom Miko Häkkinenom. V SP ima štiri posamične zmage.