»Prireditev, ki se je udeležujejo vodilni predstavniki slovenskih podjetij, poslanci državnega zbora Republike Slovenije, slovenski evropski poslanci, člani slovenske vlade in diplomatskega zbora, dokazuje, da je z dobro voljo in športnim duhom možno premagati vsa nasprotja in ovire. V minulih dvaindvajsetih letih se je na Pokljuki stkalo marsikatero prijateljstvo, odvil marsikateri zanimiv pogovor na temo trenutnih domačih, mednarodnih gospodarskih in političnih razmer. Porodile so se številne zamisli in pobude,« poslanstvo in namen tradicionalnega Smučarskega teka gospodarstvenikov, diplomatov in politikov opiše mag. Klemen Grašič, ki je vodenje tekmovanja pred tremi leti prevzel od očeta Vinka Grašiča.

Tudi letos bo imela prireditev v organizaciji Športnega društva Strelica dobrodelno noto. S pomočjo udeležencev, sponzorjev in donatorjev bodo zbirali finančna in materialna sredstva za dobrodelne namene. Zbrana sredstva bodo, tako kot na preteklih prireditvah, namenili za zmanjšanje stiske ene oziroma dveh socialno ogroženih slovenskih družin.

Dobrodelna licitacija

Praznih rok ne bodo ostali niti udeleženci, ki bodo uspešno premagali ravninsko in nezahtevno petkilometrsko progo – ob razglasitvi rezultatov bodo prejeli praktično nagrado, prvi trije uvrščeni pa seveda tudi zasluženi pokal. Tudi letos bo dogodek s svojimi umetniškimi kreacijami popestril slikar Boris Kos, ki pripravlja sliko z motivom osrednjega prizorišča prireditve. Slednja ne bo podeljena kot nagrada, ampak bodo organizatorji izvedli licitacijo, katere izkupiček bodo namenili v humanitarne namene.

V pokljuških smučinah so se v preteklih letih v boju s štoparico pomerila številna ugledna imena, veliko med njimi se jih na Rudno polje vrača iz leta v leto.

»Naj omenim dolgoletnega veleposlanika evropske komisije v Sloveniji Erwana Fouereja, ki je že upokojen in se vsako leto vrača iz Irske, direktorja Umarja Boštjana Vasleta, nekdanjega ministra za zdravje Andreja Bručana, nekdanjega ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča, vodjo urada EU na Kosovu Samuela Žbogarja, evroposlanca Lojzeta Peterleta, direktorja EFT Group Tomaža Orešiča, predsednico slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen, konzula Ruske federacije Ivanova Sergeja ter mnoge druge. Lahko omenim še to, da se je tekmovanja na Pokljuki v preteklosti udeležil tudi Borut Pahor, ko je bil predsednik državnega zbora RS. Tudi letos pričakujemo njegovo prisotnost, saj je predsednik države RS Borut Pahor častni pokrovitelj prireditve,« glede udeležbe zaupa mag. Klemen Grašič.

O točnem številu vabil na dogodek za zdaj še ne more govoriti, saj se seznam naslovov ves čas dopolnjuje, vsekakor pa pričakuje udeležbo nekje od 80 do 100 tekmovalk in tekmovalcev ter približno 200 obiskovalcev.

»Vsekakor lahko povem, da so ravno sponzorji in donatorji tisti, brez katerih prireditve ne bi mogli nikakor izpeljati na tako visoki ravni, kot si jo ta zasluži ob svoji dvaindvajseti ponovitvi. Zelo smo jim hvaležni, da nam pomagajo in stojijo ob strani, še posebej pa zavarovalni družbi Adriatic Slovenica, ki je z nami že od samega začetka, ter Avtohiši Vrtač Kranj, Drogerie Markt in drugim,« je sponzorjem in donatorjem, ki cenijo zdrav duh v zdravem telesu, hvaležen pojasni mag. Klemen Grašič.