Mladinska knjiga je letos tretjič razpisala natečaj za književno nagrado modra ptica, tokrat (znova) za roman; priznanje zmagovalcu prinaša tudi znesek 12.000 evrov bruto, s čimer je to naša najvišja denarna nagrada za neko literarno delo. Na tokratni natečaj je svoja izvirna romaneskna besedila poslalo 27 avtoric in avtorjev. »Dela večinoma niso bila izrazito žanrska, temveč je šlo za zelo raznolike zgodbe. Zanimivo v tem naboru pa je bilo predvsem to, da avtorji pogosto radi pobegnejo izven meja Slovenije ali pa v domišljijski svet,« je povzel prijavljena besedila predsednik žirije Zdravko Duša.

Žirija, ki so jo poleg Duše sestavljali še Nela Malečkar, Andrej Ilc, Andrej Blatnik in Bojan Švigelj, je za zmagovalca izbrala Romana Rozino z romanom Županski kandidat Gams, med štiri finaliste pa so bili uvrščeni še Miha Mazzini z romanom Izbrisana, Zoran Šteinbauer z romanom Ljubezenski vrtiljak in Žiga Valetič z Optimisti v nebesih. »Vsi štirje romani, ki so prišli v ožji izbor, so zasidrani tukaj in zdaj in se ukvarjajo s sodobno tematiko,« pravi Duša in nadaljuje, da bodo pri Mladinski knjigi natisnili tudi dela preostalih finalistov, saj se jim zaradi visoke kvalitete vsa zdijo vredne objave.

Satira o »ljudski« politiki

Roman Županski kandidat Gams opisuje zgodbo mehanika in njegovo odločitev, da se poda v politične vode. Čeprav je prepričan, da mora politika delovati v imenu ljudstva, njegovi motivi za kandidaturo vendarle ostajajo nejasni. Mogoče je namreč, da si z zmago na županskih volitvah želi le izpolniti svojo dolgoletno željo po dirkališču v svoji občini. Žirija je izbiro utemeljila z besedami: »Kaže, da županski kandidat Romana Rozine geslo, da je politika delovanje v imenu ljudstva, vzame zares – v svoji avtomehanični delavnici nagovori brezdelnega Dejana, naj mu vodi volilni boj. Nagrada je primerna kandidatu: generalna obnova dotrajane katrce, pa tudi mehanik Gams se obnaša, kot da bi hotel obnoviti čase, ko je bilo še mogoče verjeti, da je oblast ljudska. Roman Rozina zgodbo o politiki v dolini šentflorjanski izpisuje v maniri duhovite satire, s posluhom za žive like, živ dialog in žive probleme.«

Zmagovalec je ob razglasitvi nagrade skromno izjavil: »Vesel sem, da je bila izbrana moja knjiga, a bi precej raje sedel nekje tam v tretji, četrti vrsti.« Na vprašanje, kaj bo storil z denarno nagrado, pa je odgovoril, da o tem še ni razmišljal, da pa ga čaka nakup vinjete. Rozina se sicer s pisanjem leposlovja ukvarja šele nekaj let; spomladi 2008 je namreč izšel njegov prvenec Štiri Sneguljčice in Palček. Pred tem se je ukvarjal s časopisnim in televizijskim novinarstvom, pred dobrim desetletjem pa se je posvetil publicistiki.

Avtorjem po novem več časa

Zmagovalni roman bo izšel marca letos, uredniško pa se mu bo posvetil Andrej Blatnik. Sledile bodo posebne promocije po slovenskih knjigarnah. Člani žirije upajo, da bo Županski kandidat Gams doživel podoben uspeh kot pretekla dva nagrajenca in se tako kot roman Igranje Stanke Hrastelj in mladinski roman Vinka Möderndorferja Kot v filmu uvrstil med prodajne uspešnice. Bojan Švigelj, glavni urednik Mladinske knjige, tako pravi: »S prvima dvema nagrajencema smo zelo zadovoljni. Knjiga Igranje je bila med izvirnimi leposlovnimi deli vsekakor uspešnica, saj je požela zelo dobre kritike in odzive gledalcev. Lani smo nagrado podelili za mladinski roman, katerega prva naklada je skoraj razprodana in je očitno dosegel zelo širok krog mladih bralcev. Mislim, da je tako tudi prav.«

Bojan Švigelj še dodaja, da modra ptica uspešno uresničuje svoje poslanstvo spodbujanja in izdajanja izvirnega slovenskega leposlovja, letos pa se ji poleg tega obetajo še določene spremembe. »Ugotovili smo, da avtorji potrebujejo nekaj več časa za pisanje kakovostnih romanov. Rok, ki smo ga imeli v preteklih natečajih, je bil dobrega pol leta in glede na število prijavljenih del smo se odločili, da bi bilo bolje, da avtorjem damo na voljo več časa za ustvarjanje,« pravi. Naslednji razpis bo tako sicer objavljen že poleti, nagrado pa bodo podelili na začetku leta 2016.