Po dogajanju v Bormiu sodeč je Tina Maze padla v najglobljo krizo v sezoni. Ne zgolj zaradi dejstva, da je na četrtem slalomu sezone zasedla skromno 24. mesto, temveč tudi zaradi dogajanja po tekmi. Črnjanka si je znova vzela pravico, da je šla v mešani coni mimo slovenskih poročevalcev. V preteklosti je bil vsaj Andrea Massi tisti, ki je stopil pred diktafone, mikrofone in kamere ter pojasnil dogajanje, tokrat pa je vse skupaj opravil v nekaj besedah. »Prvi nastop je bil dober, vendar sta dva nastopa in drugi je bil nič od nič. Ne vem, kaj in zakaj, ne vem,« je povedal.

Po prvi progi je kazalo, da se slalomska forma Tine Maze mesec dni pred nastopom na olimpijskih igrah dviguje. Z veliko tekmico Mario Höfl Riesch sta si namreč delili peto mesto, razlike pa so bile z izjemo vodilnih in tudi na koncu najboljših dveh posameznic – Mikaele Shiffrin in Marie Pietilä Holmner – izjemno majhne. Črnjanka se je na drugi progi, ki je bila daljša in je imela v nasprotju s prvo nekaj pasti, znova predstavila v pasivni luči. S smučanjem brez napak se je zaostanek višal, posledično pa je najboljša slovenska športnica na drugi progi nazadovala kar za 19 mest. Dobre tri ure po tekmi je Tina Maze razveselila svoje navijače s tvitom, v katerem je napisala, da ne bo obupala. Da je sicer nad smučanjem v Bormiu razočarana, da pa ima okrog sebe veliko oseb, ki jo osrečujejo.

Majhne razlike s prve proge je z odličnim smučanjem v svoj prid obrnila Francozinja Nastasia Noens, ki je s 13. napredovala na tretje mesto, Mikaela Shiffrin pa se je z drugo zmago sezone utrdila v slalomskem vodstvu svetovnega pokala. Zmagovalka zadnjih dveh preizkušenj Marlies Schild je zasedla šesto mesto, v sestrskem dvoboju pa jo je premagala Bernadette, ki je bila četrta.

Slabo se je godilo preostalemu delu slovenske ženske slalomske reprezentance, ki ima na startu poleg Tine Maze le še eno tekmovalko. Maruša Ferk je zasedla skromno 45. mesto, svoj nastop pa je ocenila z naslednjimi besedami: »Še nikoli nisem bila v položaju, da sem morala zaradi poškodbe izpustiti celotno sezono in se počasi vračati. Zdaj vidim, da to ni lahko, čeprav sem zdrava in na treningih ni tako slabo, na tekmi pa mi ne uspe. Upam, da se bom uvrstila na olimpijske igre. Poznam olimpijsko vzdušje in progo v Sočiju in upam, da bom vsaj tam nepričakovano presenetila ostale.«

Bolj zgovoren je bil včeraj v Bormiu Andrea Vianello, serviserski garač iz ozadja Tine Maze. Toda njegove izjave smo poslušali po prvi progi, po kateri je bil zelo optimističen, da se bo trend rezultatov slovenske smučarke končno obrnil navzgor.

»Rad bi videl, da bi bilo na progi več borbe, kot to nekatere alpske smučarke počnejo. Brez tega boljših rezultatov ne gre pričakovati,« je včerajšnji nastop Maruše Ferk ocenil šef panoge za alpsko smučanje pri SZS Dušan Blažič.

Danes bo v Bormiu še drugi del odpadle tekme iz Zagreba, torej moški slalom. Tekma bo popoldansko-večerna (prva proga ob 14.45, druga ob 18.10). Glavni slovenski adut na tretjem slalomu sezone bo Mitja Valenčič, Blažič pa po zadnji solidni predstavi Mihe Kürnerja pričakuje, da bo dobro smučanje pokazal tudi na tekmi svetovnega pokala.