Ko sta na klop Cedevite in Cibone pred sezono sedla priznana strokovnjaka Jasmin Repeša in Neven Spahija ter ob tem podpisala štiriletni pogodbi, je bilo jasno, da sta si hrvaška kluba zadala ambiciozna projekta. A zdržal je le Cedevitin. Klub, ustanovljen leta 1991, je lani premierno nastopal v evroligi, letos prikazuje dobre igre v evropskem pokalu, ob tem skupaj s Partizanom trenutno zaseda drugo mesto v ligi ABA. Finančno gre za enega najbolj stabilnih klubov na območju nekdanje skupne države, zato uspehi niso presenečenje.

Igralci trenerja Repeše so se v drugem krogu jadranskega tekmovanja znesli nad Krko in jo premagali z 28 točkami razlike, zato je jasno, da si v novomeškem taboru želijo maščevanja. Trenerju Aleksandru Džikiću bo le lahko pomagal tudi Sani Bečirovič, ki je v obračunu proti Szolnoki Olaju prejel neugoden udarec v hrbet in zato tudi izpustil slovenski All-Stars. »V Podgorici nam je za zmago manjkal en uspešen met. Že proti Cedeviti bomo poskušali znova dokazati, da lahko na kolena spravimo tudi najboljša moštva v ligi ABA,« je odločen trener Aleksandar Džikić.

Lažja naloga na papirju čaka Olimpijo, saj pri Ciboni vlada popoln kaos. Ambiciozen projekt je dobil krhke noge po hitrem odhodu Nevena Spahije. Nadomestil ga je Slaven Rimac, ki je lahko na zadnjem obračunu lige ABA računal le na pet standardnih članov moštva – Jerela Blassingamea, Davorja Kusa, Marina Rozića, Daria Šarića in Marka Jagodića - Kuridžo. Prvi je zaradi pomanjkanja denarja Zagreb zapustil Andrija Žižić, nato je bil iz moštva odstranjen Darko Planinić, saj ni privolil v znižanje dogovora, pri Ciboni pa so pogodbi prekinili še z Mattom Janningom in Darrylom Strawberryjem.

Zadnji, ki je zapustil zagrebški klub, je Blassingame, ki mu je po porazu z Radničkim dokončno prekipelo. Edina svetla novica za trenerja Rimca je, da se v moštvo vrača Planinić, ki je na koncu pogajanj vendarle privolil v znižanje plače. »Potrebno bo biti izredno previden. Tisti, ki so v Ciboni ostali, želijo dokazati, da si mesto v moštvu zaslužijo. V Zagreb zato ne odhajamo z nikakršnim podcenjevalnim odnosom. Naš pristop mora biti in bo enak kot na vseh ostalih tekmah. Nekaj zdravstvenih težav ima le Cedric Jackson, ki je zopet dobil virozo in izpustil nekaj treningov. Upamo, da bo vseeno pripravljen za igro,« pravi trener Olimpije Aleš Pipan.