Veter, ki je vseskozi spreminjal smer in moč, je kvalifikacije spremenil v pravo živčno vojno, v kateri je bilo na trenutke kot na žrebanju lota. Jaka Hvala je očitno hitro pozabil na lansko bolečo izkušnjo, ko se ni uvrstil v finale, saj je bil z osmim dosežkom najboljši Slovenec. »Končno sem tudi v Innsbrucku preletel prvo rdečo črto pri 120 metrih. Očitno se je obrestovala sprememba v počepu, da končno odskočim in se ne le vozim čez skakalnico. Morda včasih pregorim v preveliki želji,« je menil 20-letni Jaka Hvala.

Glede na to, da je dobil kar trinajst točk bonusa zaradi vetra v hrbet, je po tehnični plati najboljši skok izvedel prvi adut slovenske vrste Peter Prevc, čeprav ga je na trenutke tako premetavalo po zraku, da je vse skupaj spominjalo na rodeo, med katerim je moral delovati v slogu: znajdi se. »Moj občutek je bil, da sem imel takoj po odrivu z mize zelo dobre pogoje, nato pa je kar naenkrat začelo močno pihati v zadnjico. Še dobro, da imamo vetrno izravnavo, sicer bi bil s 114,5 metra daleč v ozadju. Vremenska napoved me ne zanima. Glede na to, da je to ena izmed štirih tekem novoletne turneje, si želim, da bi bila tekma v Innsbrucku. In še skakalnica je po mojem okusu,« je v novinarske mikrofone treh poročevalcev tiskanih medijev, dveh televizijskih in ene radijske postaje povedal Peter Prevc.

Tomaž Naglič (12. mesto) in Rok Justin (18.) sta z dosežkoma presenetila celo sama sebe. Naglič je deset minut tudi stal na prostoru vodilnega tekmovalca serije, ki je posebej ogrevan. »To je stvar, na katero se hitro navadiš. V Innsbrucku skušam čim bolj uživati in sem malo manj pozoren na podrobnosti,« je pripomnil Tomaž Naglič. Le zaradi čudežnih rok fizioterapevta Urbana Jarca, obiskov savne (izgubil je toliko kilogramov, da je moral veliko jesti in piti) in tablet je tekmovalec iz Žirov povsem saniral poškodbo hrbta. »Ker sem imele težave v obeh serijah za trening, sem se pogovoril z Janusom, ki mi je svetoval, naj se malo umirim in bolj zarežem. Očitno je delovalo, da sem naredil enega najboljših skokov sezone,« je nastop opisal debitant na turneji Rok Justin, ki z velikimi očimi nabira izkušnje na prestižu sezone.

Robert Kranjec se je skozi šivankino uho uvrstil na tekmo. Potem ko ga je v drugi seriji za trening veter sklatil pri 93,5 metra, so ga v kvalifikacijah od izpada ločile le tri desetinke točke. »Vreme se spreminja, tako da je vse skupaj brez veze. V kvalifikacijah sem izvedel skok pod popolno kontrolo brez tveganja,« je bil kratek Robert Kranjec. Jurija Tepeša je vrglo iz ritma že to, da se je s skakalnim čevljem zataknil v startno klop. »Veter me je sklatil kot norca. Samo dol sem padel,« je bil slikovit Jernej Damjan.

Izidi kvalifikacij: 1. Fannemel (Nor) 126,8 (127), 2. Diethart 126,4 (123,5), 3. Loitzl (oba Avs) 124,4 (126,5), 8. Hvala 116,9 (121,5), 10. Prevc 115,6 (114,5), 12. Naglič 115,3 (119,5), 18. Justin 113,7 (120,5), 48. Kranjec 102,7 (116,5), 52. Tepeš 99,6 (109), 53. Damjan (vsi Slo) 98,3 (110,5).