Uro in pol pred začetkom tekme v Luksemburgu je iz Ukrajine prišla dobra novica za slovenski tabor. Švica je na gostovanju v Zaporožju (čeprav je nastopila brez prvega zvezdnika Andrea Schmida, organizatorja igre nemškega kluba Rhein Neckar, ki si je vzel premor zaradi utrujenosti, in stebra obrambe Daniela Fellmana, ki ima študijske obveznosti) presenetljivo iztržila remi. Ukrajinci so imeli ob polčasu že pet zadetkov prednosti (21:16), a petnajst sekund pred koncem so Švicarji dosegli izenačujoči zadetek za 34:34.

Za tekmo proti Sloveniji in celoten januarski kvalifikacijski ciklus se je Adrian Stot, Romun na selektorski klopi Luksemburga, odločil še za dodatno pomladitev reprezentance. Tako sinoči ni bilo niti 25-letnih Christiana Bocka in Martina Müllerja, najboljših strelcev na uvodnih tekmah proti Ukrajini (34:38) in Švici (23:32). Bock in Müller sta skupaj dosegla kar 26 zadetkov (proti Ukrajini 15, proti Švici 11) ali več kot 45 odstotkov vseh za Luksemburžane.

To se je poznalo tudi na igrišču, kajti Slovenci (mimogrede: vratar Primož Prošt sploh ni poškodovan, ampak niti ni prišel na priprave v Zreče, temveč je ostal v Nemčiji v pričakovanju rojstva drugega otroka) so že v deveti minuti vodili s 6:0. S tem so potrdili tudi vlogo absolutnega favorita in pravilnost napovedi ene največjih svetovnih stavnic, ki sploh ni dala kvote na zmago Slovenije, na uspeh Luksemburga pa je ta znašala kar 31: če bi gostitelji zmagali, bi vsak, ki bi bil toliko nor, da bi vplačal 100 evrov nanje, dobil izplačanih 3100. Rokometni eksotiki iz Luksemburga so nato sicer dosegli tri zadetke zapored in prepolovili zaostanek (3:6), Slovenija pa je najvišjo prednost v prvem polčasu dosegla v 28. minuti, ko je povedla s sedmimi goli razlike (13:6).

Tudi drugi polčas tekme v mestu Differdange, v katerem si v klubu Red Boys služi rokometni kruh tudi nekdanji slovenski reprezentant Andraž Podvršič, je bil podoben boju Davida in Goljata. Slovenci so si po slabih devetih minutah prvič priigrali vodstvo z desetimi goli razlike (19:9), že takrat pa je bilo jasno, da je le vprašanje, koliko bo znašala končna razlika v korist Deničeve čete. Gostitelji so v devetnajstih minutah drugega dela dosegli le tri zadetke, Slovenci pa kar 15 in na semaforju je bilo že 10:28.

Sedem minut pred koncem je bilo po zadetku Slovenije iz cepelina plus dvajset (31:11), toda v končnici so gostje zamudili priložnost za svojo rekordno zmago na uradnih tekmah. Z dvajsetimi goli razlike so včeraj izenačili tretjo najvišjo zmago v reprezentančni zgodovini (34:14 proti Gruziji v Velenju v kvalifikacijah za EP 1994 v Španiji), slabše kot Luksemburg pa sta jo odnesla samo Bolgarija z minus 27 (47:20 v Velenju v kvalifikacijah za EP 2010 v Avstriji) in Maroko z minus 21 (37:16 na SP 1995 na Islandiji).

Kvalifikacije za SP 2015, skupina 3, 3. krog: Ukrajina – Švica 34:34 (21:16), Luksemburg – Slovenija 16:36 (7:13), vrstni red: Ukrajina 5, Slovenija 4, Švica 3, Luksemburg 0.