Kakšna je vaša ocena prvega polčasa novoletne turneje?

Za Oberstdorf vrhunsko. Garmisch me še vedno najeda in nikakor noče iz moje glave. A nič še ni izgubljenega, vse je še mogoče popraviti. Če sem po Oberstdorfu stalno nosil kapo, da mi dobri občutki ne bi ušli iz glave, sem jo po Garmischu snel, da bi slabi spomini iz nje izpuhteli.

Po tretjem mestu v Oberstdorfu in skokih na uradnem treningu ter v kvalifikacijah v Garmischu je kazalo, da vas nihče ne more ustaviti.

Tudi meni je to prišlo malo v podzavest, kar je verjetno pripeljalo do prevelike želje. Nisem psiholog, da bi poznal pravilen odgovor. Garmischa še nisem povsem prebolel. Razočaranje je bilo tako veliko, da sem še pozno zvečer tuhtal, kaj je bilo narobe. Povsem me je vrgelo iz tira. Tako kot je bilo 18. mesto v Garmischu presenečenje v eno smer, je bilo tretje v Oberstdorfu v drugo.

Kaj je pokazala analiza tekme v Garmischu? Kje ste naredili napako?

Na mizi. Po kvalifikacijah sem čutil, da bi lahko naredil še boljši odriv. Ker sem hotel z nogami preveč, sem aktiviral še telo, da sem ga postavil previsoko. Že v počepu nisem bil sproščen, zato hitreje udariš v rob, ki je na ledeni zaletni smučini plastičen in ne iz snega, za kar si kaznovan z nižjo hitrostjo.

Na Innsbruck imate lepe spomine, saj ste bili tukaj dve leti zapored enajsti in lani peti.

Glede na dosedanje dosežke je nekoliko lažje iti na Bergisel, ki je zelo zahtevna skakalnica, vendar meni je všeč profil s strmim naletom in ostrim prehodom na odskočno mizo, saj tako lažje dobiš pravi občutek. Najbolj pomembno je, da ostanem miren.

Kakšna je vaša napoved razpleta v boju za skupno zmago?

Sploh ne vem, od kod se je pojavil Diethart. Ammann ima izkušnje in veliko motiva v olimpijski sezoni. Morgenstern je že v Neustadtu začutil, da je blizu vrha, nato se je polomil, a očitno mu je prisilni počitek koristil. Pri njem mi to, da potrebuje pomočnika, deluje malo čudno. Če bi jaz imel povita dva prsta, bi lahko normalno funkcioniral. Očitno mu ustreza, da ima vseskozi ob sebi spremljevalca.

Prvi trije imajo že veliko prednost. Vendar se lahko še kdo iz skupine zasledovalcev, med katerimi ste vi na šestem mestu, vmeša v boj za skupno zmago.

Nisem vedeževalec. Vse je še odprto. Možen je tudi velik preobrat.

Skakalnica v Innsbrucku običajno naredi dokončno selekcijo, da v boju za vrh ostanejo le še najboljši.

O tem nisem še nikoli premišljeval. Skupna uvrstitev me sploh ne zanima. Imam še dve tekmi, nato bomo naredili obračun.

Kako ste preživeli silvestrovanje v Garmischu, ki ga je slovenska vrsta dočakala v družbi žena in deklet?

Delavno. Na skupni večerji smo se zadržali malo dlje kot običajno. Nato smo se umaknili v sobe in se znova zbrali tik pred polnočjo, da smo si voščili ter spuščali rakete in metali petarde. V trgovini, kjer smo kupili pirotehniko, so imeli zaradi nas dober zaslužek. Ko so drugi gledali naše početje, so pripomnili, da smo imeli z lastnim ognjemetom več veselja kot majhni otroci.

Glede na barve pogosto menjujete tekmovalni dres.

Za novoletno turnejo je najboljši v beli barvi, ki mora vzdržati do konca turneje. Če narediš dober skok, dresu bolj zaupaš. Ob dolgih skokih je sicer dober vsak dres.

Kako ste sprejeli novost z lasersko črto, ko tudi skakalci vidite, kam morate skočiti, da prevzamete vodstvo?

Bila je le na prvi tekmi v Oberstdorfu. Meni je všeč. A je ne smem preveč gledati, ker nato pristanem natančno na njej, zato si za orientacijo raje izberem kakšno drugo črto.

Obisk savne je tudi del priprave skakalcev na tekmo.

Če sta volja in možnost, grem v savno. Ni del rituala, je pa zelo dobrodošla.

Menda ste trenerju Janusu prepovedali, da bi uporabil rdeči gumb, s katerim bi zahteval znižanje zaletišča pred vašim nastopom.

Letos je to možnost izkoristil le trener Ammanna pred finalnim nastopom v Oberstdorfu. Lani je bilo preveč nižanja naletov. Čar je vendarle v dolgih skokih. Tisti, ki je v formi, bo letel v dno, ne glede na višino naleta. Glede na to, kako letos stalno spreminjajo višino zaletišča, je običajno prenizko.