Avstrijci so z včerajšnjim zmagovalcem Thomasom Diethartom dobili velikega aduta za zmago v skupnem seštevku 62. novoletne turneje v smučarskih skokih. Nanj ni nihče računal, a je včeraj v Garmisch-Partenkirchnu v slogu izkušenih šampionov dobesedno pometel s tekmeci. Z najdaljšima skokoma v obeh serijah je skočil do prve zmage v karieri na tekmah za svetovni pokal in pokazal izjemno psihično trdost. Brez težav je vzdržal pritisk, ki je bil na njem, potem ko je zmagal že v kvalifikacijah in vodil po prvi seriji. »Noro. Neverjeten je občutek, ko kot zmagovalec stopiš na najvišjo stopničko. Ne počnem nič posebnega. Vse, kar si zamislim, mi uspeva in se ob tem neizmerno zabavam,« je medtem, ko sta starša, ki sta vse prihranke vložila v njegovo športno kariero, točila solze sreče, povedal 21-letni Thomas Diethart. Slovi kot izjemno motoričen skakalec, zato kot za šalo dela salte, premete, kolesa... Zdaj se bo moral spopasti z izjemnim pritiskom pričakovanj navijačev in medijev na tekmah na domačih tleh v Innsbrucku in Bischofshofnu. Čeprav Gregor Schlierenzauer ni v vrhunski formi, saj je zasedel osmo mesto, so Avstrijci z drugim mestom Thomasa Morgensterna slavili dvojno zmago na najprestižnejši tekmi sezone v svetovnem pokalu. Švicar Simon Ammann, zmagovalec prve tekme v Oberstdorfu, je s tretjim mestom zaokrožil seznam treh kandidatov za kralja turneje. »Boj za skupno zmago je še vedno povsem odprt,« napoveduje Simon Ammann.

Čeprav so štirje Slovenci osvojili točke, je ostal grenak priokus. Potem ko je Diethart po delitvi tretjega mesta v Oberstdorfu s Prevcem na drugi tekmi poletel do zmage, je bil njegov vrstnik po letih iz Dolenje vasi z 18. mestom najboljši Slovenec. Robert Kranjec (21.) je po dveh ničlah pokazal napredek, Jernej Damjan (22.) je osvojil prve točke svetovnega pokala po marcu 2012 (15. mesto v Oslu), Jaka Hvala (29.) pa je ujel dve točki svetovnega pokala.

»Svetli točki prve tekme v letu 2014 sta Kranjec in Damjan. Robi je v primerjavi s tekmama v Engelbergu in Oberstdorfu naredil velik napredek, ker je povrnil občutke, na katerih mora graditi naprej. Pričakujem, da bodo točke Jerneju dale krila in ga dvignile,« je tekmo analiziral selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Nato je zajel sapo in ocenil nastop Prevca z besedami: »Od Petra sem pričakoval več. Če bi bil prvi skok vsaj približno takšen, kot je bil v finalu, bi bil uvrščen višje. V prvi seriji je bilo preveč napak, kakršne se mu prikradejo tudi na treningu. Začelo se je že na zaletišču, pa tudi v zraku ni naredil nič posebnega. Prepričan sem, da bo Peter boljši že v Innsbrucku. Treba se je boriti naprej, saj ni še nič izgubljenega. Enako kot Prevcu se je pripetilo tudi Norvežanu Bardalu. Izenačenost je izjemna, že vsaka najmanjša napaka je usodna. Poglejte Fannemela, ki se v Oberstdorfu sploh ni uvrstil na tekmo, včeraj pa je bil četrti. Glede na to, kakšne super skoke izvaja Diethart, ima največje možnosti za skupno zmago.«