Nova žičnica do vrha Hochwurzna za 10 oseb

Na vrhu Hochwurzna v Rohrmoosu oziroma Schladmingu je nova žičnica s panoramsko gondolo za deset oseb nadomestila staro žičniško napravo. Tako lahko zdaj na uro prepelje na goro 2500 oseb. Razveseljivo je, da pri tem prihrani osem odstotkov energije s pomočjo neposrednega pogona na gorski postaji, ki je pod zemljo in deluje tiho ter z delovanjem ne kali pokrajinske slike. Tudi dolinska postaja bo v sklopu namestitve nove žičnice zgrajena povsem na novo. Žičnica predstavlja srce žičniškega sistema štirih gora in bo tudi ponoči smučarje in sankače v mesečini prepeljala na nadmorsko višino 1800 metrov. (www.planai.at)

Nova gondolska žičnica za 10 oseb na Kreischbergu

Tudi na Kreischbergu je decembra začela obratovati nova gondolska žičnica za deset oseb. Na dolžini 2,1 kilometra bo smučarje v prihodnje popeljala z nadmorske višine 1600 metrov na 2050 metrov. Z gorske postaje bo mogoče priti neposredno na proge pri šestsedežnici Sixpack, sončnih vlečnicah in na Rosenkranzu. Skupni stroški teh investicij, vključno z zasneževalnimi napravami in dvema novima teptalnikoma, so znašali 9 milijonov evrov. (www.kreischberg.at)

Zgodnje ptice in teptalniki snega na smučišču Tauplitz

Medtem ko bodo (skoraj) vsi gostje zajtrkovali in bo na gori še mirno, bodo zgodnji smučarji v letošnji zimi na smučišču Tauplitz že risali sledi po sveže pripravljenem snegu v spremstvu odgovornih žičničarjev, vodij smučarskih šol ali hotelirjev, ki ponujajo informacije iz prve roke o pripravi prog, vključno s tehničnimi podrobnostmi. Ko že vsi smučajo, zgodnje ptice uživajo v zajtrku, ki je vključen v program, in sicer v eni od mirnih smučarskih koč na gori. Vsak četrtek ob 8. uri za 39 evrov (poleg smučarske vozovnice). Dvanajst ton, 500 KM, gosenica namesto koles, frezni valj – v tej »vesoljski kabini« ste zdaj lahko tudi vi, ko voznik temu orjaku dovoli zaplesati po progah, modelirati naravni sneg in oblikovati strojni sneg. Novo in ekskluzivno. V lepem vremenu vsak dan, traja približno 2 uri, odrasli 39 evrov, otroci 19 evrov. (www.dietauplitz.com)th, kea