Mirno lahko trdimo, da bo na Ljubnem generalka za olimpijado v Sočiju. Prizadevni organizatorji pričakujejo, da se bodo v Zgornji Savinjski dolini zbrale vse najboljše skakalke sveta. Ob tem naj poudarimo, da bo olimpijada v Sočiju za vsa dekleta tudi zgodovinska, saj bodo prvič smučarke skakalke nastopile pod olimpijsko zastavo. V Sočiju se bodo skakalke dvakrat pojavile v olimpijski areni, prvič na posamezni tekmi in drugič na tekmi mešanih ekip: dve skakalki in dva skakalca. Sleherne napovedi so zelo nehvaležne, vendar lahko upravičeno pričakujemo, da bodo tudi naša dekleta v igri za kakšno medaljo.

Ljubno je najmanjši kraj na zemeljski obli, ki gosti tekme svetovnega pokala. Mednarodna smučarska zveza ima do organizatorjev na Ljubnem takšno spoštovanje, da jim že tretje leto zapored zaupa dve tekmi za svetovni pokal.

»Naš kraj živi s svetovnim pokalom in skorajda ni domačina, ki tako ali drugače ne bi sodeloval pri organizaciji teh izjemno pomembnih tekem,« je povedal župan Franjo Naraločnik. Letos na Ljubnem praznujejo tudi 60-letnico smučarskih skokov in bo zatorej še posebno slovesno. V petek, 24. januarja, bo ob javnem žrebanju startnih številk tudi koncert Ansambla Saše Avsenika. Mimogrede – med prvimi skakalci na Ljubnem je bil tudi Sašev dedek, Slavko Avsenik.

Tekmi nista ogroženi

V zadnjih dneh imajo na Ljubnem zaradi toplega vremena sicer precej težav, vendar predsednik organizacijskega komiteja Rajko Pintar zatrjuje, da tekmi nista ogroženi: »Ves čas smo spremljali vremensko napoved in smo si takrat, ko je bilo bolj mrzlo, izdelali dovolj velike snežne zaloge.«

Ob tem Pintar dodaja, da pričakujejo vsaj 70 skakalk iz 14 držav. Dekleta bodo nastanjena v Logarski dolini, funkcionarji, FIS, novinarji in drugi pa na Ljubnem. Ob koncu januarja bo tako na Ljubnem težko najti še kakšno prosto sobo.

Nobena skrivnost ni, da hrabra dekleta zelo rada prihajajo na Ljubno, saj obe tekmi spremlja izjemno veliko gledalcev, kar na ženskih tekmah po Evropi sicer ni običaj. Skakalkam veliko pozornosti posvetijo skoraj vsi Ljubenci in tudi zato veljajo za najbolj priljubljene gostitelje ženskih skakalk.

Skakalke imajo na Ljubnem tako rekoč že svoj domicil, še posebno rade pa prihajajo tudi slovenska dekleta. Pravijo, da imajo tekme na Ljubnem prav svojevrstno energijo. V zadnjih dveh letih, odkar imajo na Ljubnem tekme za svetovni pokal, prihaja vse več navijačev iz domačih krajev naših skakalk, ki poskrbijo za izjemno vzdušje.

Mirno lahko trdimo, da so tudi dobro pripravljene tekme na Ljubnem veliko pripomogle k temu, da so končno tudi ženske skakalne tekme uvrstili v olimpijski program. Še posebno je že vsa leta izjemno prizadeven tudi predsednik uprave BTC Jože Mermal, ki je domačin in je s svojim delom in zvezami veliko pripomogel, da je danes Ljubno ob Savinji gotovo med najuglednejšimi organizatorji ženskih skakalnih tekem. »Vsekakor gre za zgodovinski trenutek, ko bodo tudi ženske prvič tekmovale na olimpijadi, saj smo tudi na Ljubnem dokazali, da so ženski smučarski skoki izjemno kvalitetni in zaslužijo vso podporo,« nam je dejal predsednik častnega odbora Jože Mermal, ki bo prihodnje leto, ob 60-letnici smučarskih skokov na Ljubnem praznoval tudi svojo 60-letnico.